Home › Forums › Forum Konkursowe › Konkurs Pychotka i Kamis › Przepisy na konkurs
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 18 years, 10 months ago by marek.
-
AuthorPosts
-
31 stycznia 2006 at 01:22 #44502Aneta WojciaczykParticipant
Żeberka z miodem
składniki:
1) żeberka wieprzowe
2) przyprawa do żeberek Kamis
3) sos sojowy
4) miód
5) mąkaSposób wykonania:
Żeberka pokroić na kawałki, posypać przyprawą do żeberek Kamis, polać obficie sosem sojowym i polać strużką miodu. Dobrze wymieszać aby dokładnie mięso sie oblepiło miodem, następnie przykryć folią miskę w której znajduje sie mieso z przyprawami i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Takk przygotowane żeberka obtaczac w mace obsmazyć na dosc silnym ogniu z kazdej strony. Żeberka przełozyć do garnka i wlać tez sos w ktorym mieso sie marynowalo, dolac troche wody i dusic do miekkosci.„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"
Pieczony karczek
składniki:
1) 1 karczek
2) czosnek 3 ząbki do szpikowania i 4 ząbki do marynowania
3) sól zmiękczajaca mięso
4) kieliszek wódki
5) 2 łyzki miodu
6) przyprawa do mięsa wieprzowego KamisSposób wykonania:
Karczek naszpikować czosnkiem, natrzeć marynatą sporządzoną z miodu, czosnku, soli, przyprawy Kamis i wódki, zawinąć w folię spożywczą wlożyc do lodówki na 24h. Nagrzać piekarnik do 180 st. Włożyc karczek do rękawa i piec 1 i 1/2 godziny.„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"
Pieczony boczek
składniki:
1) 1 kg boczku surowego
2) 1/2 szklanki tłustego mleka
3) pęczek zielonej pietruszki
4) przyprawa do mięsa mielonego Kamis
5) 4-5 ząbków czosnkuBoczek zmielić, pietruszkę posiekać a czosnek zmiażdżyć. Wymieszać wszystkie składniki. Zawinąć w folię aluminiową i piec 1 godzinę w 200C.
„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"
Gołąbki inaczej
składniki:
1) 70 dag mięsa mielonego
2) około 80 dag białej kapusty
3) 1 duża cebula
4) 1 ząbek czosnku
5) 1 szklanka ryżu
6) 1/2 szklanki kaszy manny
7) 2 jaja
8) przyprawa do mięsa mielonego Kamis
9) 2-3 kostki rosołowe
10) przecier pomidorowy
11) łyżka mąki pszennej
12) łyżka mąki ziemniaczanejsposób wykonania:
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek,przyprawę. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni.Zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotować sos, dodać przecier i doprawić do smaku, mąki rozrabić zimną wodą i wlać do sosu, zagotować. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika.„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"
Pierś kurczaka w wiórkach kokosowych
składniki:
1) 2 piersi z kurczaka
2) 1 jako
3) 3 łyżki mąki ziemniaczanej
4)3 łyżki mąki pszennej
5)3 łyżki wiórków kokosowych
6) przyprawa do kurczaka Kamis
7) woda
8) sos sojowy
9) 20 dkg pieczareksposób wykonania:
Mięso pokroić w kawałki, zalać sosem sojowym i odstawić na godzinę.
Jajko, mąkę, wiórki, wodę wymieszć na gęste ciasto i wymieszać z miesem. Mięso smażyć na goącym oleju. na koniec podsmażyć pieczarki, dodać do mięsa. Mozna poddusić, albo podawać na chrupko.„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"
Placuszki z kurczaka
składniki:
1) 1 pierś z kurczaka
2) 2-3 pieczarek
3) 10 dag zółtego sera
4) 2 jajka
5) 2 łyżki mąki ziemniacznej
6) 2 łyzki mąki zwykłej
7) przyprawa do kurczaka Kamissposób wykonania:
Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, piersi pokroić na kawałeczki, dodać jajka, mąkę, przyprawy, wymieszać i smażyć na rumiano.„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"
Zapiekana ryba
składniki:
1) 50 dag filetów (dorsz, morszczuk lub inna)
2) 20 dag pieczarek
3) 2 cebule
4) 2 łyżki masła
5) 1/2 szkl. gęstej śmietany
6) 3 łyżki startego żółtego sera
7) 3 łyżki bułki tartej
8) przyprawa do ryb Kamissposób wykonania:
Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę ( uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 st. ok. 20 minut. Masło rozetrzeć ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Zapiec.„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"
31 stycznia 2006 at 14:51 #44504marekParticipantDziękuję za przepisy Anetko, są ciekawe. Jednak przed dodaniem następnych zechciej proszę zastosować się do informacji zawartych pod adresami:
[url]http://pychotka.pl/pychotka/component/option,com_joomlaboard/Itemid,156/func,view/id,2590/catid,39/[/url]
[url]http://pychotka.pl/pychotka/component/option,com_joomlaboard/Itemid,156/func,view/id,2633/catid,39/[/url]
Z góry ndziękuję.
Edytowany przez: tinca, w: 2006/01/31 11:52
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.