Nie wiem, gdzie to umie¶ciæ, to postanowi³am tu. Znalaz³am przepis na POMIDORY SOLONE, bardzo interesuj±cy i chcia³am siê dowiedzieæ, czy kto¶ to robi³?
Przytaczam przepis w oryginale:
"Zbierz niedojrza³e pomidory, umyj je dok³adnie i u³ó¿ w bary³ce lub du¿ym s³oju, przek³adaj±c je listkami wi¶ni i kwiatostanu kopru. W ka¿dej warstwie powinien znale¼æ siê obrany z±bek czosnku, kilka ziarenek pieprzu, kawa³eczki obranego korzenia chrzanu i kawa³ek zielonej papryki. Gdy naczynie sie wype³ni, wlej tyle przegotowanej, ostudzonej i posolonej wody, aby przykry³a pomidory (na litr wody we¼ 3 dag soli). Przykryj talerzykiem, lekko obci±¿. Przechowuj jak obórki kiszone. Solone pomidory podaje siê jako przek±skê lub dodatek do miêsa. Zim± robi siê z nich sa³atki. Do kiszenia nadaj± siê pomidory zielone, ewentualnie bardzo twarde pomidory czerwone."
Ciekawa jestem smaku takich pomidorów. Zna kto¶?
B.