Składniki na Paszteciki:
Ciasto:
250g. masła
1 1/2 szklanki mąki przennej
1 szklanka mąki krupcztaki
200ml. zimnej wody
Farsz:
9 wędzonych sielawek
1 mała cebula
1 łyżka masła
natka pitruszki
Przyprawy:
sól
pieprz
Ponadto:
1 białko
Sposób przyrządzenia pasztecików:
Ciasto:
1.Wodę wlać do szklanki,dodać łyżkę soli i mieszać, aż sól sie rozpuści.
2.Masło roztopić na wolnym ogniu.
3.Mąkę wsypać do miski,dodać posoloną wodę,masło i zagnieść ciasto.Włożyć na 2 godziny do lodówki.
Farsz:
1.Rybę obrać z ości i skóry, rozdrobnić widelcem.
2.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle.Dodać do ryby,doprawić.
3.Wkroić natkę pietruszki, wymieszać.
Paszteciki rybne:
1.Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wykroić nożem kwadraty.
2.Nałożyć łyżeczką farsz, skleić trojkąty.
3.Paszteciki posmarować białkiem, ułożyc na blaszce wyłożonej pergaminem.
4.Piec 15 minut w temp. 200-stopni C.