Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › Naleśniki z ziemniakami i serem
- This topic has 2 replies, 2 voices, and was last updated 13 years, 1 month ago by Grillcenter_pl.
-
AuthorPosts
-
2 stycznia 2011 at 17:34 #45998Mariola StapelParticipant
Dokładny przepis na naleśniki z ziemniakami i serem. Jeżeli nie wiesz jak zrobić naleśniki? To dobrze trafiłeś ! Tutaj znajdziesz nie tylko przepis na naleśniki z ziemniakami i serem, ale przepis na ciasto naleśnikowe. Potrawa bardziej służy jako deser po obiedzie lub też może być podawany w każdej porze obiadowej.
Dokładny przepis na naleśniki z ziemniakami i serem. Jeżeli nie wiesz jak zrobić naleśniki? To dobrze trafiłeś ! Tutaj znajdziesz nie tylko przepis na naleśniki z ziemniakami i serem, ale przepis na ciasto naleśnikowe. Potrawa bardziej służy jako deser po obiedzie lub też może być podawany w każdej porze obiadowej.Potrzebne składniki:
– 80 dkg ziemniaków,
– 15-20 dkg sera (twarogu)
– 5 dkg cebuli,
– 4 dkg tłuszczu,
– sól, pieprz,
Ciasto:
– 2 jaja, sól
– 1/4 l mleka,
– 1/4 l wody,
– 20 dkg mąki; skórka słoniny do smarowania patelni,
– 4 dkg tłuszczu do smażenia,
– gałązki zielonej pietruszkiPrzyrządzić według tego sposobu przygotowania:
Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, odcedzić, obrać ochłodzić oraz przepuścić przez maszynkę razem z serem i cebulą obraną, usmażoną w talarkach na tłuszczu. Dodać do smaku sól, pieprz i starannie wymieszać. Usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik smarować równo nadzieniem, złożyć na pół i jeszcze raz na pół w tzw. „chusteczkę”. Kłaść na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, szybko osmażyć z 2 stron. Ułożyć na półmisku, opierając jeden o drugi, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
Przepis na przygotowanie naleśników (ciasta):
Trzepaczką rózgową wymieszać dokładnie żółtka z mlekiem, wodą i częścią mąki, której dać tyle, aby ciasto było gęste jak śmietana. Ubić pianę, połączyć z ciastem, lekko wymieszać, dodając resztę mąki i soli. Patelnię rozgrzać na ogniu, smarować dokładnie skórkę słoniny. Łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię; uważać, aby nie smażyć za grubych naleśników. Jeżeli naleje się za dużo ciasta, zlać z powrotem do garnka. Naleśniki smażyć, a gdy ciasto zetnie się, obrócić łopatką lub szerokim nożem na drugą stronę. Usmażone naleśniki składać na odwróconym dnem do góry talerza.
PORADA: Ciasta nie nalewać na mało rozgrzaną patelnię, gdyż porobią się kluski.
Podawać ze śmietaną, sosem grzybowym, koperkowym lub pomidorowym, z surówką z warzyw.
2 listopada 2011 at 19:47 #46105Grillcenter_plParticipantCzy lubicie takie naleśniki z ziemniakami i serem? Bo wg mnie jeżeli już ser-to ziemniaki odpadają. JA najbardziej lubie naleśniki na słodko,z serem i bitą śmietaną.
2 listopada 2011 at 19:47 #46436Grillcenter_plParticipantCzy lubicie takie naleśniki z ziemniakami i serem? Bo wg mnie jeżeli już ser-to ziemniaki odpadają. JA najbardziej lubie naleśniki na słodko,z serem i bitą śmietaną.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.