Home › Forums › Działy › Kuchnie Świata › Kuchnia Tajska. Krewetki
- This topic has 25 replies, 10 voices, and was last updated 12 years, 9 months ago by Karina Kazimierczak.
-
AuthorPosts
-
2 listopada 2011 at 18:18 #46425Joanna GracjanParticipant
Ostatnio byłam w Tajlandii, gdzie jadłam owoce morza. Bardzo polubiłam krewetki.
http://www.seaplanet.pl
to be fit to be healthy
____________________
http://www.facebook.com/pages/SEAPLANET/1665479100963982 listopada 2011 at 19:07 #46426Edyta MachnaczParticipant:cheer: zazdroszczę pobytu w Tajlandii:), ja osobiście też bardzo lubię owoce morza ale nie miałam pojęcia , że wykorzystuje się je również w kuchni tajskiej:)
wrzuć jakiś ciekawy przepisik:P2 listopada 2011 at 19:39 #46430Grillcenter_plParticipantOj krewetki to coś czego bardzo nie lubię,kiedyś nawet chciałem spróbować,ale bardzo odstraszył mnie ich wygląd.. Nie przepadam za nimi.
2 listopada 2011 at 20:12 #46440Joanna GracjanParticipantSmakowita wyobraź sobie, że krewetki są częstym składnikiem w kuchni tajskiej. W Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków)
A przepis na szybkie i zdrowe danie z krewetkami: oliwa, czosnek i krewetki podsmażone na patelni, do tego ugotowany makaron i parmezan. Smacznego 🙂2 listopada 2011 at 20:16 #46441Joanna GracjanParticipantGrillcenter_pl, Jeżeli nigdy nie próbowałeś krewetek, to skąd wiesz, że ich nie lubisz?
2 listopada 2011 at 20:19 #46442Edyta MachnaczParticipantten przepis znam akurat, faktycznie prosty i przepyszny.
Ale proszę o jakiś z kuchni tajskiej:P (oczywiście jeśli dysponujesz).A gdzie kupujesz krewetki?
2 listopada 2011 at 20:35 #46443Joanna GracjanParticipantPodaję przepis na krewetki w skorupkach z kuchni TAJSKIEJ:
Krewetki w kokosowych skorupkach:
* 24 surowe obrane krewetki
* 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
* 3/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 3-4 białka
* olej do głębokiego smażeniaZa pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.
3 listopada 2011 at 17:39 #46445Edyta MachnaczParticipantW piotrze i Pawle?? o super! mam blisko:)
8 listopada 2011 at 20:01 #46450Joanna GracjanParticipantŻyczę smacznego 🙂 Daj znać jak wyszło danie i czy smakowało 🙂
Uparciuch :angry:
14 listopada 2011 at 19:32 #46452Zuzanna PaprockaParticipantA mozecie powiedziec jak kupic dobre krewetki? Nie znam sie na tym za abrdzo.
15 listopada 2011 at 17:28 #46453Joanna GracjanParticipantHej Zuzka, najbardziej popularne są krewetki w postaci mrożonej.
Krewetki różnią się nie tylko kolorem, ale i wielkością. Ich rozmiar (i tym samym cenę) określa się liczbą krewetek mieszczących się w pół kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) „mieści się” 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk. Małych, zwanych szarymi, jest dużo więcej.
Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i większe, są bogatym źródłem białka. Mięso np. szarych krewetek zawiera 19% białka i mniej niż 2% tłuszczu. Krewetki są niskokaloryczne: 100 g mięsa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawierają wiele cennych witamin z grupy B, oraz selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor.
Ja kupuję krewetki z firmy SEAPLANET, te krewetki pochodzą z Tajlandii, mają zbitą, jędrną strukturę mięsa,biały kolor po ugotowaniu,
łagodny z lekkim słodkim posmakiem, duża zawartość wilgoci w mięsie
łagodny zapach, który znika po ugotowaniu. Oprócz tego w Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków.Jeżeli chcesz więcej poczytać na temat krewetek to wejdź na stronę SEAPLANET: http://www.seaplanet.pl lub znajdź ją na facebooku. Jest tam dużo fajnych przepisów i porad 🙂
17 listopada 2011 at 15:25 #46458joanna wesolaParticipantJestem uzależniona od krewetek i mam w domu dość sporo przepisów z nimi więc jak znajdę chwilkę czasu to wrzucę kilka
17 listopada 2011 at 20:01 #46459Joanna GracjanParticipantHej Dżoana, fajnie, że też lubisz krewetki. Pls, wrzuć jakiś fajny nowy przepis. Wejdź też na stronę seaplanet na facebooku. Są tam różne przepisy, może wykorzytasz jakiś 🙂
18 listopada 2011 at 15:49 #46460joanna wesolaParticipantPozwole sobie napisac z głowy 🙂
około 250g krewetek
łyżeczka świezego imbiru
2 ząbki czosnku
papryczka chili
cebula
świeza kolendra
odrobina kardamonu wedle uznania
sól, pieprz
oliwa z oliwekWszystko procz krewetek podsmażyć przez 5 min, dodac krewetki i trzymac na ogniu jeszcze 3 min. Pychotka
Do takiej potrawy obowiazkowo ryz basmati18 listopada 2011 at 17:58 #46461Joanna GracjanParticipantCiekawy przepis. A te krewetki mieszasz z ryżem? Dodajesz jakiś sos?
I skąd bierzesz świeży imbir???
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.