Kombiwar składa się z żaroodpornej misy (o pojemności ok. 12 litrów i średnicę ok. 35 cm) z pokrywą, w której umieszczono regulator temperatury, programator czasu pracy, wentylator oraz elektryczną grzałkę. Urządzenie ma dwa ruszty. Niższy służy do pieczenia ciast i przyrządzania sporych dań, wyższy do pieczenia mięsa, suszenia warzyw, owoców, grzybów, rozmrażania produktów.
Jak gotować: produkty albo całe danie układamy na odpowiednim ruszcie i włączamy urządzenie. Nastawiamy czas pracy oraz wysokość temperatury, uzależniając je od wielkości dania i rodzaju produktów. Powietrze ogrzane grzałką jest wprowadzane w ruch przez wentylator. Krążąc wewnątrz kombiwara nagrzewa cząsteczki wody w produktach, które dzięki temu się gotują lub pieką.
Warto wiedzieć:
– zaleca się, by do urządzenia wlewać 2-3 łyżki wody
– w kombiwarze można gotować produkty skropione wodą i zawinięte w folię aluminiową