Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › koktaile owocowe bezmleczne
- This topic has 4 replies, 2 voices, and was last updated 18 years, 4 months ago by marek.
-
AuthorPosts
-
10 lipca 2006 at 15:00 #44929adminKeymaster
Szukam przepisow na koktaile owocowe do blendera bez nabialu
10 lipca 2006 at 18:04 #44931marekParticipantZIELONE SNY (GREEN DREAMS)
Łagodny, owocowy long drink na gorące dni.
szklanka do long drinków
shaker
60 ml soku pomarańczowego
60 ml soku ananasowego
50 ml soku z marakui
20 ml syropu miętowego
Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki. Plasterek ananasa zawiesić na krawędzi szklanki.ZŁOTA PIANA (GOLDEN SCHAUM)
Łagodny, owocowy long drink na gorące dni.
szklanka do long drinków
shaker
80 ml soku z marchwi
40 ml soku ananasowego
20 ml soku bananowego
Dekoracja: 2 plasterki marchwi
Wszystkie składniki dobrze wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki. Plasterek marchewki zawiesić na krawędzi szklanki.Napój z jagód letnich i jesiennych
40 dkg aromatycznych jagód (malin, poziomek, jeżyn)
cukier do smaku
1 i 1/2 litra wodyJagody przebrać, opłukać, rozgnieść łyżką ná miazgę, zalać wodą i dobrze wymieszać, żeby jak najwięcej soku przeszło do wody; można też sporządzić napój z jagód ugotowanych z wodą; napój wtedy jest klarowny. Jagody przecedzić, napój oziębić.
Napój z porzeczek
40 dkg porzeczek czarnych i czerwonych lub czerwonych
20 dkg cukru
11/z litra wody
10.dkg lodu konsumpcyjnego)Porzeczki opłukać, osączyć, oberwać jagody. Zagotować wodę w naczyniu emaliowanym, nie obitym. Do wrzącej wody włożyć jagody, kilkakrotnie zagotować, odcedzić odciskając sok na sicie. Do gorącego wywaru dodać cukier, rozpuścić go mieszając, zlać do garnków kamiennych i oziębić (+12-14 stopni). Napój można podawać z kawałkami lodu konsumpcyjnego. Wtedy dopicia podać słomkę, opakowaną w bibułkę.
Napój z marchwi i żurawin
50 dkg marchwi
cukier do smaku
25 dkg żurawin
(skórka cytrynowa)
11/2 litra wodyMarchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą.. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku. Miazgę odcedzić, mocno ją odcisnąć z soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić go do smaku, ewentualnie dodać trochę skórki cytrynowej. Napój silnie oziębić.
Napój z marchwi i porzeczek
50 dkg marchwi
1,1/2 litra wody
20 dkg porzeczek czarnych i czerwonych
cukier do smakuSporządzić tak samo jak napój z marchwi i żurawin.
Napój z marchwi i cytryn
50 dkg marchwi
cukier do smaku
1 1/4 litra wody
sok z 1 1/2-2 cytryn
skórka cytrynowaSporządzić tak samo jak napój z marchwi i żurawin.
Napój z rokitnika
15 dkg rokitnika
ok.25dkg cukru
11/2 litra wodyRokitnik otrzeć starannie w ściereczce z siateczki, którą jest pokryty, umyć i opłukać pod prądem wody. (ściereczkę wytrzepać ostrożnie, aby nie zaprószyć oczu). Zagotować wodę, włożyć rokitnik, ugotować, przecedzić i odcisnąć sok: Wywar posłodzić do smaku.
Napój z truskawek
40 dkg truskawek
1,1/2 litra wody
25 dkg cukru
(10 dkg lodu konsumpcyjnego)Truskawki opłukać starannie, obrać z działek kielicha, odłożyć kilka jagód. Zagotować wodę, na wrzący syrop włożyć truskawki, nakryć, odstawić. Gdy napój ostygnie przecedzić, osłodzić. Do szklanek włożyć po kilka cząstek pokrajanych, surowych truskawek i drobno porąbany lód. Do picia podawać słomki.
Napój z żurawin
40 dkg żurawin
20-30 dkg cukru
1,1/2 litra wody
(skórka cytrynowa)Żurawiny przebrać, starannie opłukać, rozgnieść, zalać wodą. Żurawiny w wodzie wygnieść i przetrzeć przelewając wodą lub ugotować, odcedzić. Do wody z sokiem żurawinowym dodać cukru do smaku i skórkę cytrynową. Podawać zimny napój jako lemoniadę.
Napój z malin
20 dkg malin
ok. 25 dkg cukru
(10 dkg czarnych porzeczek
1,1/2 litra wodySporządzić tak samo jak napój z truskawek.
Napój z owoców róży i z jabłek (lub mirabelek)
10 dkg całych świeżych owoców róży
1 litr wody
20 dkg cukru
25 dkg jabłek (lub 15 dkg mirabelek)Umyć dokładnie świeżo rwane owoce róży (rugozy, eglanterii cynamonowej) oraz jabłka (lub mirabelki). Jabłka obrać, pokrajać na 4 lub więcej części, wyciąć gniazda nasienne. Zagotować wodę, włożyć różę i odpadki z jabłek, i pod przykryciem ugotować do miękkości, odcedzić i odcisnąć. Do wywaru dodać cukier, pokrajane jabłka (lub mirabelki), ugotować i ostudzić.
Napój ze świeżych owoców róży
20 dkg owoców róży rugozy, róży girlandowej lub innych
11/4 litra w-ody
ok. 15 dkg cukru
25 dkg aromatycznych jabłekOwoce róży opłukać, włożyć do wrzącej wody i ugotować. Jabłka opłukać, nie obierając pokrajać na małe kawałki, włożyć do wywaru, gdy róża dogotuje się. Miękkie owoce odcedzić, posłodzić do smaku. Napój ostudzić szybko pod przykryciem wkładając naczynie do zimnej wody.
Napój z koncentratu róży
11/4 litra wody
15 dkg cukru
9 gramów koncentratu w proszku
skórka cytrynowa
1 cytryna lub inny zakwaszający
dodatek witaminowyZagotować wodę z cukrem, wsypać koncentrat, a gdy rozpuści się, zestawić napój z ognia. Po przestudzeniu zakwasić go sokiem z cytryny, pasteryzowanym przecierem z porzeczek lub przecierem z rokitnika przechowywanego w wodzie. Dla zapachu dodać skórkę cytrynową.
Napój z miodu
1,1/4 litra wody
sok z cytryny do smaku (lub z porzeczek surowych lub pasteryzowanych)
cukier do smakuMiód rozpuścić w ciepłej, przegotowanej wodzie, dosłodzić cukrem i lekko zakwasić, ostudzić.
Napój z mięty
1,1/2 litra wody
cukier do smaku
3 łyżeczki mięty
10 dkg lodu konsumpcyjnegoZagotować wodę, włożyć miętę, zagotować, odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 15 minut. Napar odcedzić, dodać cukru do smaku i oziębić. Podawać z drobno porąbanym lodem i słomką do picia.
Napój z cytryn
1,1/2 litra wody
ok. 15-20 dkg cukru
kwasek cytrynowy
11/2 cytryny
10 dkg lodu konsumpcyjnegoZagotować wodę z cukrem, lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym, oziębić. Cytryny umyć, pokrajać w cieniutkie krążki wraz ze skórką, piłując a nie krając – bardzo ostrym nożem, aby nie wyciskać soku. Do szklanek po wyporcjowaniu włożyć po 2 krążki cytryny i lód porąbany na drobne kawałeczki. Podać łyżeczki do wyciśnięcia soku z cytryny w szklance i słomki do picia.
11 lipca 2006 at 12:13 #44933marekParticipantDziękuję Ewo 😉
12 lipca 2006 at 12:08 #44938adminKeymasterRzeczywiscie sporo, najfajniejsze sa te z malinami i porzeczkami, zwlaszcza ze teraz sa swieze. Wszystkich skladnikow nie mam, ale napewno poprobuje.
12 lipca 2006 at 17:14 #44940marekParticipantSmacznego! 🙂
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.