Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

koktaile owocowe bezmleczne

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. koktaile owocowe bezmleczne

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #44929
    admin
    Keymaster

    Szukam przepisow na koktaile owocowe do blendera bez nabialu

    #44931
    marek
    Participant

    ZIELONE SNY (GREEN DREAMS)

    Łagodny, owocowy long drink na gorące dni.

    szklanka do long drinków
    shaker
    60 ml soku pomarańczowego
    60 ml soku ananasowego
    50 ml soku z marakui
    20 ml syropu miętowego
    Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa
    Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki. Plasterek ananasa zawiesić na krawędzi szklanki.

    ZŁOTA PIANA (GOLDEN SCHAUM)

    Łagodny, owocowy long drink na gorące dni.

    szklanka do long drinków
    shaker
    80 ml soku z marchwi
    40 ml soku ananasowego
    20 ml soku bananowego
    Dekoracja: 2 plasterki marchwi
    Wszystkie składniki dobrze wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki. Plasterek marchewki zawiesić na krawędzi szklanki.

    http://www.onet.pl

    Napój z jagód letnich i jesiennych

    40 dkg aromatycznych jagód (malin, poziomek, jeżyn)
    cukier do smaku
    1 i 1/2 litra wody

    Jagody przebrać, opłukać, rozgnieść łyżką ná miazgę, zalać wodą i dobrze wymieszać, żeby jak najwięcej soku przeszło do wody; można też sporządzić napój z jagód ugotowanych z wodą; napój wtedy jest klarowny. Jagody przecedzić, napój oziębić.

    Napój z porzeczek

    40 dkg porzeczek czarnych i czerwonych lub czerwonych
    20 dkg cukru
    11/z litra wody
    10.dkg lodu konsumpcyjnego)

    Porzeczki opłukać, osączyć, oberwać jagody. Zagotować wodę w naczyniu emaliowanym, nie obitym. Do wrzącej wody włożyć jagody, kilkakrotnie zagotować, odcedzić odciskając sok na sicie. Do gorącego wywaru dodać cukier, rozpuścić go mieszając, zlać do garnków kamiennych i oziębić (+12-14 stopni). Napój można podawać z kawałkami lodu konsumpcyjnego. Wtedy dopicia podać słomkę, opakowaną w bibułkę.

    Napój z marchwi i żurawin

    50 dkg marchwi
    cukier do smaku
    25 dkg żurawin
    (skórka cytrynowa)
    11/2 litra wody

    Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą.. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku. Miazgę odcedzić, mocno ją odcisnąć z soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić go do smaku, ewentualnie dodać trochę skórki cytrynowej. Napój silnie oziębić.

    Napój z marchwi i porzeczek

    50 dkg marchwi
    1,1/2 litra wody
    20 dkg porzeczek czarnych i czerwonych
    cukier do smaku

    Sporządzić tak samo jak napój z marchwi i żurawin.

    Napój z marchwi i cytryn

    50 dkg marchwi
    cukier do smaku
    1 1/4 litra wody
    sok z 1 1/2-2 cytryn
    skórka cytrynowa

    Sporządzić tak samo jak napój z marchwi i żurawin.

    Napój z rokitnika

    15 dkg rokitnika
    ok.25dkg cukru
    11/2 litra wody

    Rokitnik otrzeć starannie w ściereczce z siateczki, którą jest pokryty, umyć i opłukać pod prądem wody. (ściereczkę wytrzepać ostrożnie, aby nie zaprószyć oczu). Zagotować wodę, włożyć rokitnik, ugotować, przecedzić i odcisnąć sok: Wywar posłodzić do smaku.

    Napój z truskawek

    40 dkg truskawek
    1,1/2 litra wody
    25 dkg cukru
    (10 dkg lodu konsumpcyjnego)

    Truskawki opłukać starannie, obrać z działek kielicha, odłożyć kilka jagód. Zagotować wodę, na wrzący syrop włożyć truskawki, nakryć, odstawić. Gdy napój ostygnie przecedzić, osłodzić. Do szklanek włożyć po kilka cząstek pokrajanych, surowych truskawek i drobno porąbany lód. Do picia podawać słomki.

    Napój z żurawin

    40 dkg żurawin
    20-30 dkg cukru
    1,1/2 litra wody
    (skórka cytrynowa)

    Żurawiny przebrać, starannie opłukać, rozgnieść, zalać wodą. Żurawiny w wodzie wygnieść i przetrzeć przelewając wodą lub ugotować, odcedzić. Do wody z sokiem żurawinowym dodać cukru do smaku i skórkę cytrynową. Podawać zimny napój jako lemoniadę.

    Napój z malin

    20 dkg malin
    ok. 25 dkg cukru
    (10 dkg czarnych porzeczek
    1,1/2 litra wody

    Sporządzić tak samo jak napój z truskawek.

    Napój z owoców róży i z jabłek (lub mirabelek)

    10 dkg całych świeżych owoców róży
    1 litr wody
    20 dkg cukru
    25 dkg jabłek (lub 15 dkg mirabelek)

    Umyć dokładnie świeżo rwane owoce róży (rugozy, eglanterii cynamonowej) oraz jabłka (lub mirabelki). Jabłka obrać, pokrajać na 4 lub więcej części, wyciąć gniazda nasienne. Zagotować wodę, włożyć różę i odpadki z jabłek, i pod przykryciem ugotować do miękkości, odcedzić i odcisnąć. Do wywaru dodać cukier, pokrajane jabłka (lub mirabelki), ugotować i ostudzić.

    Napój ze świeżych owoców róży

    20 dkg owoców róży rugozy, róży girlandowej lub innych
    11/4 litra w-ody
    ok. 15 dkg cukru
    25 dkg aromatycznych jabłek

    Owoce róży opłukać, włożyć do wrzącej wody i ugotować. Jabłka opłukać, nie obierając pokrajać na małe kawałki, włożyć do wywaru, gdy róża dogotuje się. Miękkie owoce odcedzić, posłodzić do smaku. Napój ostudzić szybko pod przykryciem wkładając naczynie do zimnej wody.

    Napój z koncentratu róży

    11/4 litra wody
    15 dkg cukru
    9 gramów koncentratu w proszku
    skórka cytrynowa
    1 cytryna lub inny zakwaszający
    dodatek witaminowy

    Zagotować wodę z cukrem, wsypać koncentrat, a gdy rozpuści się, zestawić napój z ognia. Po przestudzeniu zakwasić go sokiem z cytryny, pasteryzowanym przecierem z porzeczek lub przecierem z rokitnika przechowywanego w wodzie. Dla zapachu dodać skórkę cytrynową.

    Napój z miodu

    1,1/4 litra wody
    sok z cytryny do smaku (lub z porzeczek surowych lub pasteryzowanych)
    cukier do smaku

    Miód rozpuścić w ciepłej, przegotowanej wodzie, dosłodzić cukrem i lekko zakwasić, ostudzić.

    Napój z mięty

    1,1/2 litra wody
    cukier do smaku
    3 łyżeczki mięty
    10 dkg lodu konsumpcyjnego

    Zagotować wodę, włożyć miętę, zagotować, odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 15 minut. Napar odcedzić, dodać cukru do smaku i oziębić. Podawać z drobno porąbanym lodem i słomką do picia.

    Napój z cytryn

    1,1/2 litra wody
    ok. 15-20 dkg cukru
    kwasek cytrynowy
    11/2 cytryny
    10 dkg lodu konsumpcyjnego

    Zagotować wodę z cukrem, lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym, oziębić. Cytryny umyć, pokrajać w cieniutkie krążki wraz ze skórką, piłując a nie krając – bardzo ostrym nożem, aby nie wyciskać soku. Do szklanek po wyporcjowaniu włożyć po 2 krążki cytryny i lód porąbany na drobne kawałeczki. Podać łyżeczki do wyciśnięcia soku z cytryny w szklance i słomki do picia.

    http://www.roberts.emil.tnp.pl

    #44933
    marek
    Participant

    Dziękuję Ewo 😉

    #44938
    admin
    Keymaster

    Rzeczywiscie sporo, najfajniejsze sa te z malinami i porzeczkami, zwlaszcza ze teraz sa swieze. Wszystkich skladnikow nie mam, ale napewno poprobuje.

    #44940
    marek
    Participant

    Smacznego! 🙂

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.