Składniki :
50dag. mielonego mięsa
1 bułka-kajzerka
1/2 szkalnki mleka
4 łyżki startego zółtego sera (parmezan)
2-3 łyżki mąki
3-4 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
sól, pieprz
30dag. grzybów prawdziwków
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szkalnki śmietany 12%
1 łyżka mąki
1-2 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
koperek.
Przygotowanie :
Przygotuj sos:
grzyby oczyść,pokroj na kawałki.
Cebule i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Dodaj grzyby i smaż razem, aż puszczą sok.
Wlej bulioin.Dodaj liść laurowy, ziele angielskie,pieprz i sól do smaku.
Duś pod przykryciem 30 min. często mieszając i dolewając w miarę potrzeby wodę.
Przygotuj mięso:
mięso wymieszaj z bułką namaczaną w mleku,jajkiem i serem.
Masę przypraw ziołami prowansalskimi,solą oraz pieprzem.
Uformuj kulki.
Klopsiki obtaczaj w mące.
Smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano.
Włóż do grzybowego sosu i duś razem pod przykryciem około 15min.
Dolej śmietanę wymieszaną z mąką i zagotuj.
Po zagotowaniu wyjmij klopsiki na talerz,polej sosem i posyp świeżym koperkiem.