Witam serdecznie!
A oto mój przepis:
Karkówka w śmietanie:
Sładniki:
1 kg karkówki bez kości
1 kg pieczarek
4 średnie cebule
4 ząbki czosnku
pieprz i sól
400 ml słodkiej śmietany 30%
Produkty Kamis:
3 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano,
Karkówkę kroimy na plastry grubości 0,5-1cm, obsypujemy przyprawą do grilla, odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie umyte pieczarki i obrane cebule kroimy na półplastry.
Karkówkę smażymy chwilę na oleju, tak by tylko lekko sie zarumieniła.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 pieczarek i połowę cebuli, lekko solimy i pieprzymy, następnie kładziemy warstwę karkówki, na nią wyciskamy 2 ząbki czosnku i posypujemy ziołami.
Następnie czynność powtarzamy: pieczarki, cebula, karkówka czosnek i zioła.
Wierzch zasypujemy pozostałymi pieczarkami i zalewamy śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 1,5 godziny.
W między czasie lekko uciskamy pieczarki, aby pokryły się śmietaną.
Potem wystarczy ugotować ziemniaczki lub kaszę, przygotować suróweczkę i zajadać się. Smacznego.
„Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez Danutę Pych”
Danuta Pych
Edytowany przez: admin, w: 2006/11/14 09:57