Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jak urozmaicić grilla???

Home Forums Działy Grill, Grillowanie… Jak urozmaicić grilla???

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #45942
    Weronika B….
    Participant

    Chcialabym urządzić grilla ale wydaje mi się, że zwykła karkówka i kiełbasa już chyba wszystkim się zudziły. Chciałabym jakoś urozmaicić moje grillowe dania- np. w jakieś warzywa. Jedynym problemem jest to- że nie mam pomysłu jak to zrobić i co mogę w tym celu wykorzystać :unsure: . Nie mam pojęcia jakie warzywa- ewentualnie owoce nadają się na grilla- a co najgorsze- co mogę z nich zrobić 🙁
    Proszę- pomóżcie 🙁

    #45943
    Anerite
    Participant

    Przykladowy przepis
    grylowane warzywa i jarzyny, przepis – Giada De Laurentiis
    3 czerwone duze papryki, przekroic na pol i pozbawic pestek
    rowne m.w. wagowo nast. warzywa pokroic podluznie na czesci m.w. 1,5 cm grubosci:
    3 zolte kabaczki
    3 cukinie
    3 japonskie baklazany (lepsze od zwyklych)
    12 brazowych wloskich pieczarek (cremini), moga byc biale
    peczek szparagow (odciac twarde koncowki ok.2 cm.)
    12 zielonych cebulek, odciac korzonki
    oliwa extra virgin ponad 1/4 szkl.
    sol, swiezo mielony pieprz
    3 lyzki octu balsamicznego
    lyzeczka posiekanej natki
    lyzeczka posiekanej swiezej bazylii
    pol lyzeczki posiekanych swiezych listkow rozmarynu
    wykonanie
    skropic warzywa (rodzajami) oliwa, zostawiajac 2 lyzki, (mozna pokryc pedzlem do pieczenia) i wymieszac tak, aby byly pokryte oliwa, posypac sola i pieprzem. Grylowac na srednim ogniu partiami i rodzajami:
    papryka 8-10 min., kabaczki, cukinie, baklazan i grzybki – 7 min., szparagi i cebulke 4 min. Aby mialy paski grylowe, nie przewracac albo tylko raz. Ulozyc warzywa na polmisku, skropic dresingiem: 2 lyzki oliwy, ocet balsamiczny, natke, bazylie i rozmaryn, sol i pieprz dobrze razem polaczyc. Podawac w pokojowej temperaturze. Gryl powinno sie posmarowac oliwa albo spryskac z puszki.
    ————————
    Grylowac mozna tez wszystkie inne warzywa, jak marchewke, brukselke, cebule, papryke kazdego koloru pomidory duze i male czeresniowe, seler korzeniowy, roznego typu kabaczki, grzyby kanie, fenkul (wloski koper), karczochy, kukurydze cala w kolbach, male ziemniaki, tez czerwone, ostre papryczki, pory. Warzywa trzeba odpowiednio pociac, mniejsze, jak grzybki mozna nadziac na szpadki jak na kebab, szpadki metalowe albo bambusowe, te trzeba namoczyc w wodzie na noc.

    Z owocow: jablka, brzoskwinie, sliwki, ananas, mango, dyniowate jak kantalupa i inne melony, nektarynki, gruszki, morele, banany, plantany, papaja, truskawki, czarne jagody itp. pomarancze, cytryny i inne cytrusy. W zasadzie wszystkie warzywa i owoce. Drobne na szpadki albo na folii metalowej, te nie beda mialy paskow, ale smak zadymiony bedzie. Owoce trzeba odpowiednio pociac, brzoskwinie i podobne bez pestek gryluje sie przekrojem na gril, jablka w czastki, zaleznie od wielkosci, cytrusy mozna w plastry itd. Owoce jagodowe miesza sie z drobnym cukrem do grylowania i do wszystkich owocow robi sie jakis syrop do polania na talerzu, moze byc miod z sokiem cytrynowym, moze byc syrop z cukru (objetosciowo w rownych czesciach, albo mniej wody, zagotowac, ostudzic, dodac miete), albo inne syropy.
    Czas grylowania odpowiednio do miekkosci owocow, krocej lub dluzej na srednim ogniu tak, aby mialy niezbyt ciemne paski i aby nie spalic.
    Przyprawy ziolowe na winegret do jarzyn tez moga byc rozne: tymianek, szalwia, natka, bazylia, lawenda, rozmaryn swieze albo suszone w zestawie ziola prowansalskie, czosnek.
    Warzywa mozna tez piec w piekarniku odpowiednio doprawione.
    Jesli masz jakies szczegolowe pytania, to chetnie odpowiem. Powodzenia.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.