Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flądra w jarzynach

Home Forums Forum Konkursowe Konkurs Pychotka i Kamis Flądra w jarzynach

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #44490
    admin
    Keymaster

    Flądra w jarzynach
    SKŁADNIKI:
    40 dag filetów z flądry
    2 łyżki soku z cytryny
    po 10 dag porów i marchewki
    200 ml rosołu
    8 dag makaronu wstążki
    10 dag selera naciowego
    100 ml mleka
    szcypta papryki ostrej KAMIS
    1,5 łyżki musztardy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka masła
    1 łyżka koperku
    szczypta czosnkuKAMIS da smaku

    Sposób przygotowania:
    Opłukać filety, pokroić na 4 duże kawałki, skropić sokiem z cytryny i posolić, przykryć i odstawić do lodówki. Pory oraz marchewkę pokroić w plasterki, zagotować rosół. Do wrzątku włożyć warzywa, gotować 5 minut, osączyć, wywar zachować. Jarzyny ułożyć na ogrzanym półmisku. Ugotować makaron, osączyć. Wymieszać z masłem i posiekanym selerem naciowym. Rosół zagotować z mlekiem, dodać łyżkę musztardy, zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z 3 łyżkami wody. Przyprawić. Do sosu włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować 8 minut. Rybę wyjąć, ułożyć na jarzynach. Sos przyprawić, polać rybę, podawać z makaronem.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.