[b]FILETY Z KURCZAKA Z MORELAMI[/b]
SKŁADNIKI:
-2 filety z kurczaka
-suszone morele – po 2,3 na każego fileta w zależności od wielkości + 6,7 na sos
-1/4 kostki masła
-100 ml. słodkiej 30% śmietany
PRODUKTY KAMIS:
-przyprawa do kurczaka – do posypania filetów z jednej strony
-zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
-pieprz cytrynowy – do smaku
-rosół z kóry – 1 kostka
-sól ziołowa – do smaku
INNE:
-folia aluminiowa
-wykałaczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety bardzo delikatnie rozbić, z jednej strony posypać przyprawą do kurczaka. Masło rozetrzeć z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, pieprzem cytrynowym i solą ziołową, podzielić na 2 części. Drugą stronę filetów nasmarować jedną częścią masła, na środku ułożyć morele i zawinąć jak roladki, spiąć wykałaczką. Folie aluminiową przyciąć tak żeby zawinąć każdy filet osobno, wcześniej smarując folie pozostałym masłem. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min. w temp. 180 st.C. Pozostałe morele ugotować do miękkości w rosołku z dodatkiem 1 łyżeczki ziół prowansalskich, zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Upieczone roladki z filetów, polane sosem morelowym najlepiej smakują z ryżem ugotowanym na sypko i przyprawionym szafranem KAMIS.
PRZEPIS NADESŁANO NA KONKURS KAMIS. AUTOR: BAL-LADA