[b]cukierki ¶lazowe[/b], niegdy¶ by³y paralekiem wspomagajacym przy zaziêbieniach – ³agodzi³y uporczywy kaszel, robi siê je na bazie lukru gotowanego z wodnym wyci±giem korzenia prawo¶lazu, podbia³u i … jeszcze jakich¶ zió³, z ca³± pewno¶ci± jednym ze sk³adników jest syrop ziemniaczany, ale ……… co, ile i w jakiej kolejno¶ci ? Gdyby kto¶ z Forumowiczów dysponowa³ przepisem by³bym wdziêczny.
¦lazowych nie znam, ale Æwierczakiewiczowa poleca na kaszel gumowe. Podajê przepis:
1 kg gumy arabskiej w proszku
1 kg cukru
1 litr wody
100 ml wody z kwiatu pomarañczy
12 bia³ek z jajek
Gumê wymieszaæ z zimn± wod±,lekko podgrzaæ do rozpuszczenia, dodaæ cukier i zagê¶ciæ "do têgo¶ci gêstego syropu".Dodaæ po trochu zapach i bia³ka ca³y czas mieszaj±c.P³yn powinien staæ siê "ciastowaty". Wy³o¿yæ na p³ytê przysypan± cukrem i rozwa³kowaæ.pokroiæ w kawa³ki.
Mo¿e Ci siê przyda :laugh:
jobi – te "gumowe" to raczej galaretki niz cukierki i jest to rodzaj przepisu na turecki bardzo popularny przysmak pt."rahatlukum". Sa na to nowsze przepisy od Cwierczakiewiczowej. Moze w jej czasach to mialo "pomagac" na kaszel, niestety to tylko i wylacznie slodycze. Mozna zrobic samemu albo kupic gotowe, robia w kilku smakach i kolorach, najlepsze sa ze smakiem rozy. Jest to bardzo smaczne ale nie ma zadnych wlasciwosci paraleczniczych (zobacz sklad) i nie zastapi cukierkow slazowych. W cukierkach slazowych zawartosc slazu powodowala ulge w kaszlu. Znam smak tych cukierkow, niestety nie mam przepisu. Kiedys normalnie mona bylo kupic i dawano dzieciom jak inne cukierki, bo byly smaczne, nie tylko na kaszel. Anerite.