[b]Składniki:[/b]
3 torebki ryżu (paraboiled)
3 piersi z kurczaka,
2 duże marchewki,
1 por,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
5 dag grzybów mun,
mieszanka warzywna chińska-mrożona,
sos sojowy (nie dodawać soli),
1 Fix do potraw chińskich (Knorr) – mogą być 2,
olej do smażenia.
[b]Produkty Kamis:[/b]
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka czosnku kolorowego,
kurkuma,
curry,
przyprawa chińska 5 smaków,
przyprawa kuchni chińskiej,
papryka słodka,
papryka ostra,
pieprz biały (mielony),
pieprz czarny (mielony),
warzywko.
[b]Sposób przygotowania:[/b]
Grzyby mun zalć wrzątkiem i parzyć ok. 30min.
W tym czasie wstawić ryż na ok. 17min z przyprawami: kurkumą (1 łużęczka), carry (1/2 łyżeczki) oraz warzywkiem. Po ugotowaniu wysypać ryż do garnka.
Pokroić piersi z kurczaka w słupki, paprykę w paski, por w słupki, marchewki obrać oraz zetrzeć na tartce (najgrubrze oczka).
Na patelni rozgrzać olej wsypać czosnek i zarumienić, włożyć mięso, dodać przyprawy: 4 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki kurkumy, carry, przyprawy chińskiej 5 smaków, przyprawy kuchni chińskiej, szczypta papryki słodkiej, ostrej oraz pieprzu. Po usmażeniu przełożyć mięso do garnka z ryżem.
Następnie usmażyć kolejno warzywa z odrobiną wyżej podanych przypraw. Wszystko przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w paski grzyby mun.
Przyrządzić według przepisu fix (podane na opakowaniu) i połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki wymieszać. Ewentualnie przyprawić przyprawą chińska 5 smaków.
Smacznego!!!