Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chińszczyzna-pychotka

Home Forums Forum Konkursowe Konkurs Pychotka i Kamis Chińszczyzna-pychotka

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #44574
    admin
    Keymaster

    [b]Składniki:[/b]
    3 torebki ryżu (paraboiled)
    3 piersi z kurczaka,
    2 duże marchewki,
    1 por,
    1 papryka czerwona,
    1 papryka zielona,
    5 dag grzybów mun,
    mieszanka warzywna chińska-mrożona,
    sos sojowy (nie dodawać soli),
    1 Fix do potraw chińskich (Knorr) – mogą być 2,
    olej do smażenia.

    [b]Produkty Kamis:[/b]
    2 łyżeczki czosnku granulowanego,
    1 łyżeczka czosnku kolorowego,
    kurkuma,
    curry,
    przyprawa chińska 5 smaków,
    przyprawa kuchni chińskiej,
    papryka słodka,
    papryka ostra,
    pieprz biały (mielony),
    pieprz czarny (mielony),
    warzywko.

    [b]Sposób przygotowania:[/b]
    Grzyby mun zalć wrzątkiem i parzyć ok. 30min.
    W tym czasie wstawić ryż na ok. 17min z przyprawami: kurkumą (1 łużęczka), carry (1/2 łyżeczki) oraz warzywkiem. Po ugotowaniu wysypać ryż do garnka.
    Pokroić piersi z kurczaka w słupki, paprykę w paski, por w słupki, marchewki obrać oraz zetrzeć na tartce (najgrubrze oczka).
    Na patelni rozgrzać olej wsypać czosnek i zarumienić, włożyć mięso, dodać przyprawy: 4 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki kurkumy, carry, przyprawy chińskiej 5 smaków, przyprawy kuchni chińskiej, szczypta papryki słodkiej, ostrej oraz pieprzu. Po usmażeniu przełożyć mięso do garnka z ryżem.
    Następnie usmażyć kolejno warzywa z odrobiną wyżej podanych przypraw. Wszystko przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w paski grzyby mun.
    Przyrządzić według przepisu fix (podane na opakowaniu) i połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki wymieszać. Ewentualnie przyprawić przyprawą chińska 5 smaków.
    Smacznego!!!

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.