Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

bazylia ponad wszystko

Home Forums Działy Zioła w mojej kuchni i ogrodzie bazylia ponad wszystko

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
  • Author
    Posts
  • #42113
    admin
    Keymaster

    Cze¶æ. Niedawno zaczê³am przekonywaæ siê do bazylii, od czasu, jak moja cioteczka wyjecha³a do W³och i stamt±d przywioz³a parê ciekawostek kulinarnych. Nakarmi³a mnie w³oskim ¿are³kiem i od tego czasu wpad³am!!! Bazylia ponad wszystko! Mam suszon± i od niedawna w skrzyneczce w kuchni na parapecie. Do miês, sa³atek, makaronów, nawet na pomidory z chlebem. Spróbujcie. I ju¿ rozgl±dam siê za nastêpnymi zió³kami do uprawy parapetowej.

    #42114
    Administrator
    Keymaster

    Polecam kolendrê – ¶wierzy lekko cytrynowy smak. Kiedy¶ bazyla by³a moim ulubionym zio³em – teraz chyba kolendra. wystarczy kupiæ nasiona i posadzi¶, du¿o wody i s³oñca. Najlepiej w ogródku.

    #42127
    Katarzyna
    Participant

    Dziêki, spróbujê i doniosê, jak mi idzie.

    #42169
    admin
    Keymaster

    Ups, kolendra w natce czyli popularnie cilantro nie kazdemu odpowiada. W ziarnach owszem, ale smak swiezych listkow nie kazdemu odpowiada. Dla mnie to cos okropnego i jak widze w zestawie, kiedy zamawiam potrawe to zawsze prosze bez tego jesli da sie wyeliminowac. Trudno, ale tego nie trawie. Bazylia, natka pietruszki, mieta, estragon, tymianek i t.p. jak najbardziej, ale kolendra, to zalezy komu odpowiada, zeby sie ktos nie czul zawiedziony. Jest masowo uzywana w kuchni meksykanskiej i jesli posypywana, to prosze bez ale jak w potrawie, to nie zamawiam. Takze szeroko stosowana w kuchi chinskiej i w hinduskiej, z tym ze w kuchni hinduskiej jest tak dobrana z innymi ziolami, ze sie nie wybija i nie mam zastrzezen, a kuchnie hinduska uwielbiam. Ja nie znosze smaku natki kolendry czyli cilantro, wiec uprzedzam, zeby sie ktos nie zawiodl. Na swiecie miliony ludzi lubi ale nie wiem, czy sie przyjmie powszechnie w Polsce. Anerite.

    #42170
    Katarzyna
    Participant

    Witaj Anerite!
    Dziêkujê Ci bardzo za informacjê. Kiedy¶, gdy zaczyna³am moj± przygodê z kuchni±, kupowa³am zio³a, jak leci i przypominam sobie, ¿e kupi³am te¿ kolendrê (suszon±). Nie pamiêtam, jak smakowa³a, zreszt± wtedy sypa³am zio³a do jedzenia bez opamiêtania, mieszaj±c ró¿ne ze sob± i efekty czasem by³y przera¿aj±ce. ¯e nie stru³am kogo¶ i siebie, to cud prawdziwy. Z czasem nabra³am umiaru i teraz u¿ywam g³ównie bazylii, tymianku, pieprzu czarnego, bia³ego i zielonego, pieprzu Cayenne, mieszanki, która siê nazywa zio³a prowansalskie. Czasem, je¶li przepis wymaga, dosypujê innych. Ale szczerze mówi±c bardzo mnie t± kolendr± zaciekawi³a¶. Kupiê sobie paczuszkê suszonej i wypróbujê. I listki i ziarnka. A mo¿e kto¶ wie, czy ziarna i listki ró¿ni± siê zastosowaniem?
    Pozdrawiam

    #42171
    Katarzyna
    Participant

    Post edited by: Bazylia, at: 2005/01/21 13:22

    #42172
    marek
    Participant

    Odczucia smakowe s± bardzo subiektywne. Jednemu smak odpowiadadla innego jest obrzydliwy. Dla mnie kolendra jest ok natomiast tymianek feeeee.

    #42197
    admin
    Keymaster

    A ja kocham majeranek. Dodajê go gdzie siê da: do zup z ziemniakami, miês, pizzy, koniecznie do ¶ledzi. Stosujê suszony, bo w ogródku od paru lat rz±dz± siê ¶limaki i wszystko co posadzê – zjadaj±. Uchowa³a mi siê jednak "maga" czyli poczciwy lubczyk, który bardzo te¿ lubiê i do potraw dodajê.

    #42198
    Katarzyna
    Participant

    Zapomnia³am o lubczyku! Do niedawna mia³am na parapecie, latem na balkonie, ale jako¶ tak w pa¼dzierniku mi pad³. Mo¿e za du¿o podlewa³am?
    A s³ysza³ kto¶ co¶ bli¿szego o kozieradce? Wyczyta³am, ¿e u¿ywana jest do aromatyzowania serów i wchodzi w sk³ad curry. A nazwa taka mocno swojska.

    #42250
    Ewa
    Participant

    Mnie natomiast bardzo odpowiada oregano . Uzywam go zawsze do drobiu .

    #42252
    Katarzyna
    Participant

    Cze¶æ. Oregano jest fajne, ale za bardzo kojarzy mi siê z 'fastfoodowymi’ pizzami, za którymi nie przepadam. Ale pomys³ z oregano do drobiu mo¿e byæ ciekawe.
    Pozdrawiam B.

    #42253
    marek
    Participant

    Tak Bazylio masz racjê kozieradka wchodzi w sk³ad curry. A sk³ad tej przyprawy wygl±da nastêpuj±co: kurkuma, kozieradka, kolendra, ziarno gryki, papryka ostra, kmin rzymski, go¼dziki, cynamon, ga³ka muszkato³owa, imbir, sól, czosnek.

    Kozieradka pospolita
    Zwana Bo¿± Trawk± Trigonella foenum; przypomina z wygl±du koniczynê. Uprawiana jest w wielu krajach, w tym g³ównie w ¶ródziemnomorskich. Tak¿e w Polsce. Zbierane s± str±ki, z których po osuszeniu wybierane sa nasiona.
    Zapach kozieradki jest bardzo podobny do sera zwanego parmezanem. W niektórych erstauracjach u¿ywa siê tego surowca w postaci zmielonych nasion lub sproszkowanego ziela jako dodatku, ale tylko w bardzo ma³ej dawce, do potartego, twardego sera, albo te¿ do twarogu, makaronu, surówek i innych potraw, podnosz±c ich smak i zapach.
    Wiele lat nasiona kozieradki u¿ywano w stanach wychudzenia i os³abienia dla pobudzenia apetytu i przyspieszenia przemiany materii.

    [img size=150]http://www.diabetes-herbs.com/trigonella-foenum.jpe[/img]

    #42255
    Administrator
    Keymaster

    Mieszanek curry jest od groma! wiêc podowanie kilku sk³adników nic nie da Tinco! Curry to nie jedna mieszanka. Curry to pewien rodzaj mieszanek.

    #42330
    Mariusz
    Participant

    he he – juz gdzies o tym gadalismy i absolutnie sie zgadzam z Aneritka. W ziarenkach- prosze uprzejmie, za to potrawa z nacia koledry smakuje mi jak z dodatkiem dezodorantu jakowegos. BRRRRRRR
    I niech nikt nie gada, ze zamiast naci kolendrzy mozna dac nac pietruchy- toz to calkiem inny aromat.
    Ale- kazdy ma swoje smaczki

    #42331
    Mariusz
    Participant

    a wiesz tinca, ze z czasem i nasze upodobania sie zmieniac moga. Podobnie jak Ty- kiedys uwazalem ze tymianek nadaje sie wylacznie do syropu na kaszel 🙂
    teraz go uzywam jednak

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.