Home › Forums › Temat Specjalny › Boże Narodzenie › barszcz wigilijny
- This topic has 4 replies, 3 voices, and was last updated 18 years ago by admin.
-
AuthorPosts
-
21 grudnia 2005 at 18:47 #44391adminKeymaster
Witam, znalazlam na tej stronie przepis na barszcz,ale nie ma w nim napisane ile potrzebne jest wody do wywaru z grzybow, a ile do wywaru z jarzyn i burakow. Nie chce zeby mi wyszlo zbyt wodniste. Aga
21 grudnia 2005 at 20:53 #44392marekParticipantAgatko kieruj się smakiem, napewno sobie poradzisz. Wywar z grzybów nie może być zbyt esencjonalny bo zdominuje smak barszczu. Nieśmiało zwracam uwagę że na takie pytania jest inne miejsce na forum. No ale skoro zapytałaś odpowiadam aby kolacja ci się udała. W przepisie autorka pisze o kilku suszonych grzybach, więc myślę ze jeśli zalejesz je szklanką wody która odparuje, zostanie Ci około 100 ml.
21 grudnia 2005 at 23:58 #44395AneriteParticipantAgata: tak, wywaru z grzybow do smaku, ale zeby nie dominowal, ma byc barszcz z lekkim posmakiem grzybow i zalezy ile tego barszczu. Jarzyny gotuje sie tak samo jak do rosolu osobno i buraki osobno. Jarzyny sie wyjmuje i robi z nich salatke, z burakow tez – rozumiem, ze chodzi o barszcz czysty. Przykladowe proporcje:
pol kg burakow pokrojonych w plastry albo slupki, 25 dkg wloszczyzny, 1,3/4 l. wody, 1/4 – 1/2 l. kwasu buraczanego. sol, pieprz czosnek cukier do smaku, grzybow suszonych – namoczonych i ugotowanych do barszczu – 1 dkg., grzybki uzyc do uszek, ale wtedy trzeba ich wiecej, 6 dkg. na uszka.
Wywar z burakow laczy sie z wywarem z jarzyn i grzybow, kazde gotowane osobno. Buraczany kwas wlewa sie do b. goracego barszczu – do smaku i doprawia. Nie wolno dopuscic do zagotowania, kiedy kwas jest wlany i nie wolno nakrywac pokrywka, bo zmieni kolor i smak. Nakryc pokrywka, jesli zostanie dopiero kiedy zupelnie wystygnie. Podgrzewajac potem tez nie wolno dopuscic do wrzenia.
To jest barszcz jarski, do tego daje sie uszka z grzybami. Bardzo dobry jest barszcz na wywarze z wedzonej, niegotowanej szynki, ktora sie gotuje samemu i na tym robi barszcz. Podawac z uszkami albo pasztecikami.
Jesli moje rady sie na cos przydaly, prosze uprzejmie napisac, jak sie udal barszcz.21 grudnia 2005 at 23:58 #44396AneriteParticipantAgata: tak, wywaru z grzybow do smaku, ale zeby nie dominowal, ma byc barszcz z lekkim posmakiem grzybow i zalezy ile tego barszczu. Jarzyny gotuje sie tak samo jak do rosolu osobno i buraki osobno. Jarzyny sie wyjmuje i robi z nich salatke, z burakow tez – rozumiem, ze chodzi o barszcz czysty. Przykladowe proporcje:
pol kg burakow pokrojonych w plastry albo slupki, 25 dkg wloszczyzny, 1,3/4 l. wody, 1/4 – 1/2 l. kwasu buraczanego. sol, pieprz czosnek cukier do smaku, grzybow suszonych – namoczonych i ugotowanych do barszczu – 1 dkg., grzybki uzyc do uszek, ale wtedy trzeba ich wiecej, 6 dkg. na uszka.
Wywar z burakow laczy sie z wywarem z jarzyn i grzybow, kazde gotowane osobno. Buraczany kwas wlewa sie do b. goracego barszczu – do smaku i doprawia. Nie wolno dopuscic do zagotowania, kiedy kwas jest wlany i nie wolno nakrywac pokrywka, bo zmieni kolor i smak. Nakryc pokrywka, jesli zostanie dopiero kiedy zupelnie wystygnie. Podgrzewajac potem tez nie wolno dopuscic do wrzenia.
To jest barszcz jarski, do tego daje sie uszka z grzybami. Bardzo dobry jest barszcz na wywarze z wedzonej, niegotowanej szynki, ktora sie gotuje samemu i na tym robi barszcz. Podawac z uszkami albo pasztecikami.
Jesli moje rady sie na cos przydaly, prosze uprzejmie napisac, jak sie udal barszcz.1 grudnia 2006 at 13:51 #45148adminKeymasterDobry barszcz jest na nowym portalu kulinarnym. Właśnie przeczytałem wiadomości od ludzi na tutejszym forum. http://www.foody.pl Sami zobaczcie! Pozdro! 😛
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.