Składniki:
4 filety z kaczki
1 szklanka białego wina
1 szklanka bulionu drobiowego
2 pomarańcze
1 mała kapusta włoska
mąka pszenna
oliwa
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet z kaczki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę, każdy filet obtoczyć w mące, obsmażyć. Obsmażone porcje mięsa ułożyć na blasze do pieczenie, podlać winem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu aż po nakłuciu widelcem wypływający płyn będzie bezbarwny. W czasie pieczenia mięso często polewać winem z bulionem. Pomarańcze obrać dokładnie ostrym nożem, pokroić w plastry i 5 minut przed końcem pieczenia obłożyć nimi mięso. Podawać pokrojone w plastry przekładając je plastrami pomarańczy. Jako dodatek proponuję kapustę włoska z wody.