Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Szampan

Czarna Perła – Black Pearl

Składniki: 2 porcje – 80 ml szampana – 20 ml likieru Tia Maria (lub Kahula), – 20 ml brandy, – ciemne wiśnie koktajlowe. Wykonanie: Kilka kostek lodu włożyć do shakera, wlać likier Tia Maria i brandy. Dokładnie wymieszać. Koktajl przelać przez sito do wysokich kieliszków do szampana. Drinki dopełnić lodowatym szampanem i udekorować wiśnią koktajlową…

Szampan, garść informacji.

    Szampan jest to rodzaj wina musującego, produkowanego wyłącznie w regionie Szampania. Produkowane poza terenem Szampanii nie mają prawa do nazwy Szampan – mimo że popularnie tak się je nazywa – gdyż została ona zastrzeżona dla win tego regionu.Prawdziwy szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju .Dwutlenek węgla tworzy się w prawdziwym szampanie na…