Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drinki

Likier angielski

Składniki: 4 pomarańcze 3 cytryny 1 laska wanilii kawałek kory cynamonu 3-4 goździki 1 l spirytusu 1 kg cukru Sposób wykonania:Sparzone pomarańcze i cytryny nakłuć widelcem i przełożyć do słoja.Zalać je spirytusem i wrzucić jeszcze goździki, cynamon oraz wanilię.Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 4-6 tygodnie.Po tym czasie cytryny wyjąć a pomarańcze przekroić na pół,…

Grog piwny

Składniki: 1 ½ l jasnego piwa 15 dag cukru 100 ml jasnego rumu laska wanilii Sposób wykonania:Piwo podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia, wówczas wsypać cukier.Podgrzewać do momentu, aż się rozpuści, po czym dodać rum oraz pokrojona laskę wanilii.Trzymać jeszcze przez chwilę na ogniu.Przed podaniem usunąć wanilię.

Piwo grzane z miodem i rumem

Składniki: 1 l jasnego mocnego piwa 5 goździków szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta cynamonu 100 ml jasnego  rumu 2 łyżki miodu Sposób wykonania:Piwo wymieszać z przyprawami po czym podgrzać.Następnie lekko ostudzić i połączyć z miodem oraz rumem.Podawać na ciepło.

Nalewka truskawkowa

Składniki: 1 kg truskawek 25 dag cukru ½ l spirytusu 1 limonka Sposób wykonania: Oczyszczone truskawki przełożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie spirytus wymieszać z 100 ml wody i zalać nim truskawki. Słój zamknąć i delikatnie potrząsać słojem aby składniki się wymieszały, odstawić na 5-6 tygodni. Następnie zlać…

Wino z bzem

Składniki: 2 melony 50 dag arbuza 2-3 gałązki owoców czarnego bzu 2 łyżki campari 2 łyżki cukru 1 ½ l białego półsłodkiego wina Sposób wykonania:Z melona i arbuza wyciąć kulki specjalną łyżeczką i ułożyć je na dnie szklanek.Sparzone gałązki bzu również włożyć do szklanek.Następnie wlać campari i połowę wina, po czym wsypać cukier i całość…