Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Nalewki

Przepisy zostały zamieszczone jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie malą one na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP .Używanie leczniczych nalewek  nie zwalnia czytelnika z wizyty u lekarza. Niektóre leki wywołują interakcję w połączeniu z alkoholem.

Nalewka herbaciana

Składniki; 2/3 szkl. koniaku 25 g herbaty 1 szkl. cukru 2 szkl. wody kwasek cytrynowy wanilia Sposób wykonania: Herbatę zalać koniakiem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie płyn zlać i wymieszać z syropem, kwaskiem cytrynowym oraz wanilią. Przelać do butelek i odstawić.

Nalewka gruszkowa

Składniki: 3 kg gruszek 6 szkl. wódki 3szkl. cukru Sposób wykonania: Gruszki pokroić na mniejsze kawałki, które lekko podpiec  piekarniku, wówczas przełożyć je do butli i zalać wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie zlać płyn i doprawić go smaku cukrem. Odstawić na 3 dni po czym przefiltrować i rozlać do…

Nalewka jarzębinowa

Składniki: 1 kg jarzębiny 1 l wódki 1-2 szkl. cukru Sposób wykonania: Owoce upiec w piekarniku aby były miękkie, wówczas przesypać je do butli i zalać wódką. Odstawić do momentu, aż nalewka osiągnie ciemni bursztynowy kolor, wówczas ją zlać i doprawić do smaku cukrem.

Nalewka z dyni

Składniki: 2 kg dyni 3 szkl. wódki 2-3 szkl. cukru Sposób wykonania: Dynię obrać po czym pokroić ja na mniejsze kawałki, które przesypać do butki i zalać wódką. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrować i doprawić do smaku cukrem.