Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Likiery

Liker karmelowy*

Składniki: 2 puszki mleka słodzonego skondensowanego mleko 3,2 % w kartonie 1 i 1/2 szklanki spirytusu Sposób przyrządzenia: Puszki mleka włożyć do garnka z woda aby były zanurzone i gotować na średnim ogniu tak żeby bulgotało przez ok 2-2,5 godziny .Odlać wodę i zostawić do następnego dnia do ostygnięcia. Otworzyć puszki i wyciągnąć karmel po…

Cre`me de framboise

Składniki:– maliny,– koniak,– cukier (proporcje w zależności od pojemnośći naczynia) Oczyścić maliny. Namoczyć w ciepłej wodzie przez pół godziny. Osączyć owoce z wody i nasypać do dużego słoja, tak żeby przykryły dno. Posypać grubą warstwą cukru. Układać kolejne warstwy, aż słój będzie zapełniony do połowy. Ostrożnie zalać wszystko koniakiem, żeby nie zburzyć warstw. Zostawić na…