Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Koktaile

Rum fix

Składniki: – 40 ml rumu – 40 ml wiśniówki – sok z 0,5 cytryny – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka wody – 1 plasterek cytryny – 0,33 l wody mineralnej Do wysokiej szklanki wsypać cukier, zwilżyć go łyżeczką wody, wlać pozostałe składniki, włożyć drobno potłuczony lód, tyle by wypełnić szklankę do 3/4 objętości i…

Brandy fix

Składniki: – 40 ml brandy – 40 ml wiśniówki – sok z 0,5 cytryny – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka wody – 100 ml wody mineralnej Do wysokiej szklanki wsypać cukier, zalać łyżeczką wody, dodać pozostałe składniki, włożyć drobno potłuczony lód, tyle by wypełnić szklankę do 3/4 objętości i delikatnie zamieszać. Dopełnić szklankę zimną…

Grog tradycyjny

Składniki: – 50 ml alkoholu (whisky, ginu, brandy, rumu lub araku) – 3 łyżeczki cukru – 0,5 cytryny – 1 goździk – szczypta cynamonu – 150 ml wody Cukier rozpuścić w wodzie, wcisnąć do niego sok z cytryny, dodać przyprawy i alkohol. Podgrzć do wrzenia. Podawać bardzo gorący, w szklance z metalowym uchwytem.

Egg Sour

Składniki: – 25 ml coracao – 25 ml brandy – 1 jajko – 1 chlust wytrawnego wermutu – 1 łyżeczka cukru – 1 plasterek pomarańczy – sok z 0,5 cytryny Silnie szeikerować do spienienia, odcedzić od lodu, podawać w kieliszku do białego wina, ze słomką i z włożonymi do napoju plasterkiem cytryny ze skórką.