Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Koktaile

Cherry cobbler

Składniki: – 50 ml wiśniaku na rumie – 50 ml syropu wiśniowego – 1 chlust angostury – 50 dag wiśni z syropu – 1 plasterek cytryny – 100 ml wody sodowej Przyrządzić i podawać w dużym kieliszku do wina lub w goblecie napełnionym do połowy drobno tłuczonym lodem. Do lodu wlać składniki, zamieszać łyżeczką barową,…

Continental crusta

Składniki: – 25 ml koniaku – 25 ml ginu – 25 ml whisky – 1 chlust angostury – 1 chlust maraschino – 1 łyżeczka cukru – 3 maraski – skórka cytrynowa Przyrządzić w shakerze, odcedzić od lodu, podawać w kieliszku do białego wina dekorowanym crusta, z twistem ze skórki cytrynowej i 3 maraskami na szpadce.…

Manhattan

Składniki: – 40 ml whisky, – 20 ml czerwonego wermutu lub białego słodkiego, – 10 kropli Angostura bitters Składniki energicznie zmieszać z 3-4 potłuczonymi kostkami lodu w shakerze, przelać do kieliszka koktajlowego. Podawać z oliwką.

Owocowy flip

Składniki: – 20 ml wiśniówki – 40 ml białego wina – 1 łyżeczka cukru – 1 żółtko – 4-5 wisienek lub świeżych truskawek – szczypta cynamonu Przyrządzić w szeikerze lub mikserze, ubijając do spienienia odcedzić od lodu. Dekorować warstwą owoców na wierzchu, oprószyć cynamonem. Podawać w wysokim kieliszku do wina, ze słomką i łyżeczką.