Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kawa

Kawa po amerykańsku

Składniki: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru 400 ml mleka 400 ml naparu kawowego Sposób przygotowania: Mleko zagotować. Dodać kakao, cukier puder, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Potem zalać naparem kawowym. Kawę po amerykańsku podaje się w dzbanku do kawy i wlewa do wygrzanych filiżanek.  

Kawa po wenezuelsku

Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 15 ml ginu 10 ml soku grejpfrutowego 3 kostki lodu 2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać w shakerze. Przelać do kieliszka szampanowego. Udekorować cytryną i wiśniami. Podawać ze słomką.

Kawa po brazylijsku

Składniki: 12 dag czekolady 100 ml mocnej kawy 0,6 l mleka Sposób przygotowania: Czekoladę należy rozpuścić w kawie i zagotować. Osobno zagotować mleko i wlać do kawy z czekoladą. Wlać do filiżanek i ozdobić bitą śmietaną. Istnieje drugi sposób przyrządzenia kawy po brazylijsku, a mianowicie: Mocny napar kawy wychłodzić i dodać 5 kostek lodu. Dolać…

Kawa po turecku z kardamonem.

Skład, sposób wykonania: Do specjalnego tygielka kawowego wlewamy kubek zimnej wody, wsypujemy dwie łyżeczki mielonej kawy, płaską łyżeczkę cukru i szczyptę kardamonu. Stawiamy to na ogniu, czekamy aż zawrze. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż piana opadnie. I znów na ogień, do wrzenia, zdejmujemy i jeszcze raz. Do ulubionego kubka (a właściwie kubasa, nocnika niemal)…

Doskonała filiżanka kawy.

Oto kilka zasad, których należy przestrzegać, chcąc mieć zawsze przyjemność z picia kawy: 1. Przechowujmy ziarna kawowe w szczelnym naczyniu 2. Używajmy czystej, zimnej wody: jeśli jest to woda z kranu, pozwólmy jej spływać przez kilka sekund. Nie gotujemy wody zbyt długo i nie lejemy wrzącej wody wprost na kawę. 3. Wybierzmy metodę, która najbardziej…