Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kawa

Kawa z likierem

Składniki: 2 łyżeczki mielonej kawy 1 szkl. mleka kieliszek likieru waniliowego ¼ szkl. bitej śmietany łyżka cukru Sposób wykonania: Kawę ugotować na mleku po czym odstawić aby ostygła, wówczas dodać likier waniliowy. Dokładnie wymieszać i przelać do dużych kieliszków. Dosłodzić do smaku. Udekorować bitą śmietaną.

Kawa po irlandzku z whisky

Składniki:• 3 łyżki kawy• 4 szkl. wody• 3 łyzki cukru• ½ szkl. whisky• ½ szkl. śmietanki Sposób wykonania:Wodę zagotować z dodatkiem kawy oraz cukru.Trzymać na małym ogniu około 10 minut.Po tym czasie przelać do filiżanek i do każdej wlać whisky.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Kawa po brazylijsku z rumem

Składniki:• 8 łyżeczek zmielonej kawy• łyżeczka kakao• 1 łyżeczka cukru• 4 kieliszki rumu• ½ szkl. śmietanki• 2 szkl. wody Sposób wykonania:Kakao zalać gorącą woda i posłodzić do smaku po czym wsypać kawę.Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania.Gorącą kawę przelać do filiżanek.Następnie podgrzać rum i wlać do każdej filiżanki.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Kawa z kakaem

Składniki: 6 łyżeczek zmielonej kawy 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kakao 4 filiżanki wody ½ szkl. śmietanki cukier cukier waniliowy Sposób wykonania:Kawę, cukier oraz kakao zalać zimną wodą po czym podgrzewać.Gdy woda zacznie się gotować szybko zdjąć z ognia i rozlać do filiżanek.Dodać trochę cukru waniliowego oraz udekorować śmietaną ubitą z cukrem.