Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Delikatne ptysie z kremem truskawkowym

Ciasto ptysiowe:
1/4 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka soli
55 g margaryny
1 łyżeczka cukru
70 g mąki

Krem i przecier:
750 g truskawek
150 ml śmietany
25 g cukru
4 czubate łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka
140 g rozkruszonego lodu

Przygotować ciasto:
zimne mleko wymieszać pół na pół z woda, dodać sól, cukier i margarynę, podgrzać. Gdy pojawia się bąbelki, zdjąć z ognia i wsypać od razu cała mąkę. Postawić na małym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto ubijać, dodając kolejno 2 jajka, na jednolitą masę. Blachę wyłożyć pergaminem, wyciskać kulki ciasta. Trzecie jajko roztrzepać, posmarować nim kulki. Piec 15 min w temp. 220° C i 15 min w 200° C Ostudzić. Śmietanę, mleko, cukier i lód zmiksować. Truskawki umyć, oczyścić. Rozgnieść (kilka odłożyć), wymieszać z cukrem pudrem. 1/3 truskawek wymieszać ze śmietaną, resztę zmiksować. Ptysie rozkroić, napełnić kremem, polać przecierem. Ozdobić truskawkami.

1 comment for “Delikatne ptysie z kremem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *