Składniki:
• 2/3 szklanki mąki
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 dag gorzkiej czekolady
• 10-11 dag czekolady
• 10 łyżek masła
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 3 duże jajka
Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Formę spryskać olejem roślinnym w sprayu albo posmarować leciutko masłem.
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia, odstawić. Pokroić czekoladę i rozpuścić z masłem w misce nad gotującą się wodą. Gdy się rozpuści dodać cukier, ekstrakt z wanilii i jajka. Mieszać aż będzie tworzyło jednolitą masę. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do piekarnika i piec około 40 -45 minut. Sprawdzić patyczkiem środek. Kroić jak ostygnie. Całe ciasto można zafoliować, opakować w folię aluminową i przechowywać w lodówce do 5-6 dni.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)