Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek ( z białek ubić pianę )
- 1 margaryna
- cukier waniliowy
- duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
- małe opakowanie rodzynek
- 3 łyżki kakao
- kilka łyżeczek masła czekoladowego do dekoracji
- około 2 łyżeczek płatków migdałowych do dekoracji
- około 2 łyżeczek kandyzowanych ananasów do dekoracji
Sposób wykonania:
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, żółtek, margaryny i cukru waniliowego zagnieść ciasto i podzielić na trzy części:
– pierwsza idzie na spód blachy,
– drugą należy wymieszać z 3 łyżkami kakao
– trzecią należy zamrozić
Pierwszą warstwę smarujemy dżemem i posypujemy rodzynkami. Następnie tarkujemy na to drugą, ciemną część ciasta. Na to wszystko kładziemy ubitą na sztywno pianę i trzemy trzecią część ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C , około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika łyżeczką nabieramy masło czekoladowe i kładziemy w paru miejscach na wierzchu ciasta. W masło czekoladowe wkładamy po kilka płatków migdałowych a całe ciasto posypujemy odrobiną ananasów kandyzowanych. Ciasto wygląda bardzo świątecznie i jest bardzo smaczne!
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy nadesłany przez Magdalenę Pieniążek