Składniki:
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła lub margaryny
- 12 dkg smalcu
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dkg mąki
- 10 dkg kokosów
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg orzechy włoskie lub migdały
- 2 łyżki kakao
- półtora kg jabłek (szara reneta)
- 1 kostka masła
Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać kokosy Do drugiej dodać rodzynki i kakao. Do trzeciej orzechy lub migdały. Każdą części ciasta pieczemy osobno po 15-20 min 200 stopni. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej i przesmażyć z 4 łyżkami cukru, około 30 min na małym ogniu i wystudzić. Masło utrzeć i dodać powoli jabłka, wszystko ucieramy. Przekładamy placki masą, placek z kakao w środek. Polewamy polewą czekoladową
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez: Beata Bartkowska