Skład:
- 3 szklanki mąki
- 2 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu (olejku cytrynowego lub waniliowego)
- 1 kostka margaryny lub masła (miękkiego)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka rodzynek
- 1/4 szklanki kandyzowanych skórek
Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do 180°C, wysmarować foremkę o rozmiarach ok. 25 x15 cm. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kardamon. Rozetrzeć masło z cukrem, ubijając dodawać stopniowo jajka. Łączyć powoli z suchymi składnikami, potem z mlekiem, nie ubijać. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i piec 60-70 min.