Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowy budyń domowej roboty

Przygotowanie domowego budyniu wcale nie jest takie trudne. Wypróbuj przepis na czekoladowy budyń. Lista zakupów: mleko, gorzka czekolada, żółtka. 
 

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • bita śmietana i kawałek czekolady do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. ¾ mleka wlać do rondelka i zagotować na małym ogniu.
    Wrzucić czekoladę połamaną na małe kawałki i mieszając gotować, aż czekolada się rozpuści.
    Do reszty mleka dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka.
    Razem dokładnie wymieszać.
    Następnie dodać do gotującego się mleka z czekoladą.
    Cały czas mieszając trzymać na ogniu, aż powstanie gładkie, jednolity budyń.
    Gotowy przełożyć do pucharków.
    Udekorować bitą śmietana i posypać startą czekoladą.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *