Przygotowanie domowego budyniu wcale nie jest takie trudne. Wypróbuj przepis na czekoladowy budyń. Lista zakupów: mleko, gorzka czekolada, żółtka.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 60 g czekolady gorzkiej
- 2 żółtka
- 30 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- bita śmietana i kawałek czekolady do dekoracji
Sposób wykonania:
-
¾ mleka wlać do rondelka i zagotować na małym ogniu.Wrzucić czekoladę połamaną na małe kawałki i mieszając gotować, aż czekolada się rozpuści.Do reszty mleka dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka.Razem dokładnie wymieszać.Następnie dodać do gotującego się mleka z czekoladą.Cały czas mieszając trzymać na ogniu, aż powstanie gładkie, jednolity budyń.Gotowy przełożyć do pucharków.Udekorować bitą śmietana i posypać startą czekoladą.
Liczba porcji: 4