Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane puree z dodatkiem dyni

Poznaj sekret przepysznych przepisów. Tym razem przepis na puree ziemniaczane z dodatkiem dyni. Pozostałe składniki przepisu: ostra papryka, gałka muszkatołowa, masło. 
 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • ½ kg dyni 
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • sól 
 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać.
    Wrzucić je do garnka, zalać wodą i ugotować.
    W między czasie dynię również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    W połowie gotowania dorzucić dynię do ziemniaków i razem gotować do miękkości.
    Wówczas całość odcedzić.
    Dodać masło, ostrą paprykę i gałkę muszkatołową.
    Całość dokładnie zblendować lub przecisnąć przez praskę do uzyskania gładkiego puree.
    Jeśli to konieczne doprawić jeszcze całość solą.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *