Masz ochotę na pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka? Wypróbuj ten przepis. Lista zakupów: czekolada, masło, mąka pszenna i jajko.
Składniki:
- 150 g ciemnej czekolady
- 100 g masła
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 80 g białego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
Sposób wykonania:
-
Na stolnicę przesiać mąkę z dodatkiem soli i proszku do pieczenia.Dodać masło i razem całość posiekać.Dodać jeszcze cukier i ekstrakt z wanilii.Uformować kopczyk i do jego środka wbić jajko.Całość dokładnie zagnieść na gładkie, jednolite ciasto.Gdy składniki zaczną się łączyć wrzucić czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.Z powstałego ciasta wycinać okrągłe ciasteczka.Układać je na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Liczba porcji: 8