Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka z czekoladą Celiny

Masz ochotę na pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka? Wypróbuj ten przepis. Lista zakupów: czekolada, masło, mąka pszenna i jajko. 
 

Składniki:

  • 150 g ciemnej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g białego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
 

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiać mąkę z dodatkiem soli i proszku do pieczenia.
    Dodać masło i razem całość posiekać.
    Dodać jeszcze cukier i ekstrakt z wanilii.
    Uformować kopczyk i do jego środka wbić jajko.
    Całość dokładnie zagnieść na gładkie, jednolite ciasto.
    Gdy składniki zaczną się łączyć wrzucić czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.
    Z powstałego ciasta wycinać okrągłe ciasteczka.
    Układać je na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *