Szukasz ciekawego pomysłu na żeberka? Wypróbuj te przepis na żeberka w miodowej marynacie. Lista zakupów: żeberka, miód, musztarda, sok z cytryny i rozmaryn.
Składniki:
- 1 kg młodych żeberek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić.Większe porcję podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przełożyć musztardę.Dodać do niej miód i olej.Całość dokładnie wymieszać.Dodać jeszcze sok z cytryny i rozmaryn.Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą nasmarować mięso.Marynować przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.Następnego dnia kłaść żeberka na rozgrzanym ruszcie.Grillować z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 5