Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w miodowej marynacie z rozmarynem

Szukasz ciekawego pomysłu na żeberka? Wypróbuj te przepis na żeberka w miodowej marynacie. Lista zakupów: żeberka, miód, musztarda, sok z cytryny i rozmaryn. 
 

Składniki:

  • 1 kg młodych żeberek 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić.
    Większe porcję podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki przełożyć musztardę.
    Dodać do niej miód i olej.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Dodać jeszcze sok z cytryny i rozmaryn.
    Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Powstałą marynatą nasmarować mięso.
    Marynować przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
    Następnego dnia kłaść żeberka na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować  z obu stron na złoty kolor. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *