Dziś przepis na znakomity makaron spaghetti podany z krewetkami i suszonymi pomidorami. Pozostałe składniki przepisu: masło, oliwa z oliwek i białe wino.
Składniki:
- ½ op makaronu spaghetti
- 20 szt. krewetek
- ½ szkl suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 szklanki białego
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić go na patelnie z rozgrzanym masłem z dodatkiem oliwy z oliwek.Lekko zeszklić po czym wrzucić krewetki.Dodać sok i skórkę z startej cytryny oraz suszone pomidory.Całość przesmażyć po czym zalać białym winem.Dusić na małym ogniu, aż większość płynu odparuje.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Gotowy makaron odcedzić i przełożyć do sosu.Całość wymieszać.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 5