Naleśniki, któż ich nie lubi. Tym razem podane zostały z jagodami. Kolejne składniki tego przepisu: mąka, jajka, mleko oraz gazowana woda.
Składniki:
- 1 szkl jagód
- 3 szkl mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 szkl mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl gazowanej wody
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
-
Do miski przelać mleko oraz wodę.Wbić jajka i razem roztrzepać.Wówczas wsypać mąkę z dodatkiem soli.Wlać jeszcze olej i całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego cista.Wówczas smażyć z niego naleśniki na rozgrzanej patelni.Na usmażonych naleśnikach rozłożyć jagody.Zawinąć je w koperty i tuż przed podaniem oprószyć jeszcze do smaku cukrem pudrem.
Liczba porcji: 4