Mix kolorów i smaków. Lodowe pyszności. Dziś przepis na smakowity sorbet truskawkowy. Przepis zawiera: truskawki, cukier i ekstrakt waniliowy.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
-
Truskawki dokładnie umyć, oderwać zielone szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do blendera i zmiksować na gładkie puree.Wówczas dodać cukier i ekstrakt waniliowy.Jeszcze przez chwilę miksować, aż cukier połączy się z truskawkami.Gotową masę przełożyć do pojemnika.Wstawić go do zamrażalki.Po godzinie wyjąć i całość zmiksować.Ponownie wstawić do zamrażalnika i po godzinie ponownie zmiksować.Czynność ta powtórzyć jeszcze 2 razy.
Liczba porcji: 4