Home › Forums › Działy › Grill, Grillowanie… › Jak urozmaicić grilla???
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 14 years, 6 months ago by Anerite.
-
AuthorPosts
-
8 maja 2010 at 14:01 #45942Weronika B….Participant
Chcialabym urządzić grilla ale wydaje mi się, że zwykła karkówka i kiełbasa już chyba wszystkim się zudziły. Chciałabym jakoś urozmaicić moje grillowe dania- np. w jakieś warzywa. Jedynym problemem jest to- że nie mam pomysłu jak to zrobić i co mogę w tym celu wykorzystać :unsure: . Nie mam pojęcia jakie warzywa- ewentualnie owoce nadają się na grilla- a co najgorsze- co mogę z nich zrobić 🙁
Proszę- pomóżcie 🙁8 maja 2010 at 23:36 #45943AneriteParticipantPrzykladowy przepis
grylowane warzywa i jarzyny, przepis – Giada De Laurentiis
3 czerwone duze papryki, przekroic na pol i pozbawic pestek
rowne m.w. wagowo nast. warzywa pokroic podluznie na czesci m.w. 1,5 cm grubosci:
3 zolte kabaczki
3 cukinie
3 japonskie baklazany (lepsze od zwyklych)
12 brazowych wloskich pieczarek (cremini), moga byc biale
peczek szparagow (odciac twarde koncowki ok.2 cm.)
12 zielonych cebulek, odciac korzonki
oliwa extra virgin ponad 1/4 szkl.
sol, swiezo mielony pieprz
3 lyzki octu balsamicznego
lyzeczka posiekanej natki
lyzeczka posiekanej swiezej bazylii
pol lyzeczki posiekanych swiezych listkow rozmarynu
wykonanie
skropic warzywa (rodzajami) oliwa, zostawiajac 2 lyzki, (mozna pokryc pedzlem do pieczenia) i wymieszac tak, aby byly pokryte oliwa, posypac sola i pieprzem. Grylowac na srednim ogniu partiami i rodzajami:
papryka 8-10 min., kabaczki, cukinie, baklazan i grzybki – 7 min., szparagi i cebulke 4 min. Aby mialy paski grylowe, nie przewracac albo tylko raz. Ulozyc warzywa na polmisku, skropic dresingiem: 2 lyzki oliwy, ocet balsamiczny, natke, bazylie i rozmaryn, sol i pieprz dobrze razem polaczyc. Podawac w pokojowej temperaturze. Gryl powinno sie posmarowac oliwa albo spryskac z puszki.
————————
Grylowac mozna tez wszystkie inne warzywa, jak marchewke, brukselke, cebule, papryke kazdego koloru pomidory duze i male czeresniowe, seler korzeniowy, roznego typu kabaczki, grzyby kanie, fenkul (wloski koper), karczochy, kukurydze cala w kolbach, male ziemniaki, tez czerwone, ostre papryczki, pory. Warzywa trzeba odpowiednio pociac, mniejsze, jak grzybki mozna nadziac na szpadki jak na kebab, szpadki metalowe albo bambusowe, te trzeba namoczyc w wodzie na noc.Z owocow: jablka, brzoskwinie, sliwki, ananas, mango, dyniowate jak kantalupa i inne melony, nektarynki, gruszki, morele, banany, plantany, papaja, truskawki, czarne jagody itp. pomarancze, cytryny i inne cytrusy. W zasadzie wszystkie warzywa i owoce. Drobne na szpadki albo na folii metalowej, te nie beda mialy paskow, ale smak zadymiony bedzie. Owoce trzeba odpowiednio pociac, brzoskwinie i podobne bez pestek gryluje sie przekrojem na gril, jablka w czastki, zaleznie od wielkosci, cytrusy mozna w plastry itd. Owoce jagodowe miesza sie z drobnym cukrem do grylowania i do wszystkich owocow robi sie jakis syrop do polania na talerzu, moze byc miod z sokiem cytrynowym, moze byc syrop z cukru (objetosciowo w rownych czesciach, albo mniej wody, zagotowac, ostudzic, dodac miete), albo inne syropy.
Czas grylowania odpowiednio do miekkosci owocow, krocej lub dluzej na srednim ogniu tak, aby mialy niezbyt ciemne paski i aby nie spalic.
Przyprawy ziolowe na winegret do jarzyn tez moga byc rozne: tymianek, szalwia, natka, bazylia, lawenda, rozmaryn swieze albo suszone w zestawie ziola prowansalskie, czosnek.
Warzywa mozna tez piec w piekarniku odpowiednio doprawione.
Jesli masz jakies szczegolowe pytania, to chetnie odpowiem. Powodzenia. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.