Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

WIZIGA

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Author
    Posts
  • #44458
    admin
    Keymaster

    Witam wszystkich i proszę o pomoc

    W książce z 1920 r Nowa Kuchnia Warszawska Anieli Owoczyńskiej
    na stronie 48 jest przepis na kulebiaka z wyzigą.
    Pytam na wszelkich możliwych portalach i nie znajduję odpowiedzi
    co to jest"WYZIGA"
    W przepisie piszę się że można dostać w sklepie u Kuruluka gdzie
    wogóle słone rzeczy…

    Wszystkim swoim gościom czytam ten fragment od dwóch lat i nic
    Czy ktoś może nam pomóc ?

    Mariola i Ryszard Walczak
    Rybaki 1 młyn
    http://www.rybaki.com.pl

    #44460
    Anerite
    Participant

    W kwestii formalnej, w tytule piszesz "wiziga" a w tresci "wyziga". Jeszcze moze byc wizyga albo wyzyga, to wiec jaka jest wlasciwa nazwa? A moze wchodza w gre inne litery -a, e, u? To przypuszczalnie jest stara nazwa skladnika i zastapiona potem inna, ale jesli podasz konkretnie ten przepis w calosci, to moze da sie wyposrodkowac o co chodzi, bo mam kilka b. starych ksiazek kucharskich. Podaj caly przepis i przez porownanie moze znajde, to trzeba pomyslec, bo widac nie tedy droga. Kulebiak to jest stara potrawa ale o wiele nowsza nazwa, napewno nie z lat 20, dlatego trudno znalezc nazwe tego skladnika, ale domyslam sie, ze to smiesznie latwe, tylko trzeba wiedziec jak szukac. Moze pomoge jesli podasz ten przepis. Anerite.

    #44461
    Anerite
    Participant

    W kwestii formalnej, w tytule piszesz "wiziga" a w tresci "wyziga". Jeszcze moze byc wizyga albo wyzyga, to wiec jaka jest wlasciwa nazwa? A moze wchodza w gre inne litery -a, e, u? To przypuszczalnie jest stara nazwa skladnika i zastapiona potem inna, ale jesli podasz konkretnie ten przepis w calosci, to moze da sie wyposrodkowac o co chodzi, bo mam kilka b. starych ksiazek kucharskich. Podaj caly przepis i przez porownanie moze znajde, to trzeba pomyslec, bo widac nie tedy droga. Kulebiak to jest stara potrawa ale o wiele nowsza nazwa, napewno nie z lat 20, dlatego trudno znalezc nazwe tego skladnika, ale domyslam sie, ze to smiesznie latwe, tylko trzeba wiedziec jak szukac. Moze pomoge jesli podasz ten przepis. Anerite.

    #44462
    Anerite
    Participant

    Ups, zrobilo sie podwojnie, nie wiem dlaczego, ale mam, znalazlam, wprawdzie nie w kuchni warszawskiej, ale rosyjskiej. Nazwa nie budzi watpliwosci, choc inna pisownia/wymowa i w tym tkwil problem. Wiaziga jest to nadzienie do kulebiaka z chrzastek ryb jesiotrowatych. Moga byc swieze lub suszone. Przepis pewnie masz, ale moge sluzyc na zyczenie tym, co znalazlam. A tu link z Google na potwierdzenie: http://www.sandomierz.net/kulinarny/slowniczek/str_28.htm. Pozdrawiam, Anerite.

    #44463
    Anerite
    Participant

    Ups, zrobilo sie podwojnie, nie wiem dlaczego, ale mam, znalazlam, wprawdzie nie w kuchni warszawskiej, ale rosyjskiej. Nazwa nie budzi watpliwosci, choc inna pisownia/wymowa i w tym tkwil problem. Wiaziga jest to nadzienie do kulebiaka z chrzastek ryb jesiotrowatych. Moga byc swieze lub suszone. Przepis pewnie masz, ale moge sluzyc na zyczenie tym, co znalazlam. A tu link z Google na potwierdzenie: http://www.sandomierz.net/kulinarny/slowniczek/str_28.htm. Pozdrawiam, Anerite.
    PS. Jesli link sie nie otworzy, to tu jest kopia: WIAZIGA (ros.) Z suszonych strun grzbietowych ryb jesiotrowatych po wymoczeniu
    i ugotowaniu przygotowywano masę do farszów, jakimi w kuchni rosyjskiej napełniano wykwintne pierogi.

    Edytowany przez: anerite, w: 2006/01/17 04:11

    #44471
    admin
    Keymaster

    Dziękując witam Ciebie bardzo serdecznie

    Spojrzałem jeszcze raz do książki której jesteśmy właścicielami.
    Jest napisane "Wyziga"
    Jest to"Najnowsza Kuchnia Warszawska" Anieli Owoczyńskiej
    nakładem Księgarni Popularnej w Warszawie.Niestety nie ma roku wydania.
    Podobną znalazłem na aukcji na Allegro stąd wnioskuję o dacie wydania.
    Bardzo sobie cenię Twoją pomoc,sam przez dwa lata nie mogłem sobie
    z tym poradzić.
    ANERITE zapraszam Ciebie wraz z osobą towarzyszącą do nas do młyna
    na pstrąga z naszego kanału który u nas pojawi się w kwietniu/nie hodujemy
    lecz kupujemy po 200 kg i trzymamy żywe/
    Jakpodaje moja żona widać na naszej stronie
    http://www.rybaki.com.pl
    Jedyne co musisz u nas zrobić to go złowić;reszę masz gratis

    Mariola i Ryszard Walczak
    Rybaki 1 Młyn
    http://www.ryabki.com.pl:

    #44473
    Anerite
    Participant

    Odpowiedz wyslana an adres email, dzieki wielkie itd. Lubie poznawac milych i kulturalnych ludzi. Strona piekna i podam komu nalezy. Pozdrawiam starym harcerskim odezwanieniem: czuj duch, Anerite.

    #45202
    admin
    Keymaster

    [b]anerite napisał:[/b]
    [quote]Ups, zrobilo sie podwojnie, nie wiem dlaczego, ale mam, znalazlam, wprawdzie nie w kuchni warszawskiej, ale rosyjskiej. Nazwa nie budzi watpliwosci, choc inna pisownia/wymowa i w tym tkwil problem. Wiaziga jest to nadzienie do kulebiaka z chrzastek ryb jesiotrowatych. Moga byc swieze lub suszone. Przepis pewnie masz, ale moge sluzyc na zyczenie tym, co znalazlam. A tu link z Google na potwierdzenie: http://www.sandomierz.net/kulinarny/slowniczek/str_28.htm. Pozdrawiam, Anerite.[/quote]:sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :angry: :angry: :angry: :kiss: :kiss: :pinch: :pinch: :kiss: :kiss: :kiss: :silly: 😆 B) 😉 😛 :laugh: :ohmy: :sick: :angry: :blink: 🙁 :unsure: :kiss: :woohoo: 😆 :silly: :pinch: :side: :whistle: 👿 :S :blush: :cheer: :huh: :dry:

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.