Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

śledzie solone

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Posts
  • #44393
    admin
    Keymaster

    Witam wszystkich,
    mam pytanie. Jak można ze zwykłych świeżych śledzi zrobić śledzie solone?
    Chodzi mi o ilość soli. Moje dotychczasowe próby kończyły się tym, że sól wyciągała całą wodę ze śledzi i przypominały one drewniane drzazgi 🙁
    Może mi ktoś powie, co robię nie tak?
    Pozdrawiam
    Jurek

    #44399
    marek
    Participant

    Nigdy tego nie robiłem ale wydaje mi się że należy użyć solanki, tj. przesyconego roztworu soli kuchennej w wodzie. Przesycony tzn. taki roztwór w którym sól już przestaje się rozpuszczać. Dodając dodatkowo przyprawy, uzyskasz śledzie korzenne.

    #44400
    admin
    Keymaster

    Dzięki, spróbuję:)

    #44405
    marek
    Participant

    Proszę bardzo. Jeszcze pomyślałem nad tematem i uważam że soli należy dać więcej, tak żeby część pozostała nie rozpuszczona. Z czasem i ona się rozpuści po wyrównaniu stęzenia soli w śledziach i msolance. Powodzenia. Napisz jaki był efekt proszę. Pozdrawiam.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.