Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › nalewki
- This topic has 11 replies, 4 voices, and was last updated 19 years, 9 months ago by maja.
-
AuthorPosts
-
8 lutego 2005 at 14:59 #42340majaParticipant
[color=#0000FF][/color] :laugh: mam nadzieje ,ze zna kto¶ pzrepis na nalewke ze spirytusu ,cytryny i kawy w ziarenkach ..niestety nie znam skladu tylko to ,ze jest dobra…a moze ktos zna ciekawe i dobre nalewki?/
8 lutego 2005 at 19:34 #42347KatarzynaParticipantZrobi³am kiedy¶ genialne co¶, nie mam pojêcia, czy to jest nalewka, czy co¶ innego. Wiem tylko, ¿e smak fantastyczny i proste w przygotowaniu
Potrzeba trochê pêdów sosny (uprzedzam, ¿e to nielegalne), cukier i spirytus.
Do jakiego¶ naczynia typu gliniany garnek trzeba nasypaæ warstwê pêdów, ut³uc trochê, potem warstwê cukru, znów pêdy itd.
Odstawiæ to na trzy dni, utworzy siê gêsty bezbarwny syrop. Trzeba zlaæ ten syrop i wlaæ do niego spirytus, nie wiem, w jakich proporcjach, ja robi³am 'na smak’ (fajne by³o to smakowanie ;)).
Potem w ch³odne miejsce na parê dni, ¿eby siê przegryz³o i na d³ugie zimowe wieczory jak znalaz³.
B.8 lutego 2005 at 20:17 #42350AdministratorKeymasterInteresuj±ce, w moim regionie lata temu robi³o siê syrop z pedów sosny – tak jak w twoim przepisie tylko bez spirytusu.
9 lutego 2005 at 12:33 #42366MariuszParticipantszlag !!!!! pare dni temu gdzies widzialem przepis na taka nalewke, o ktorej wspomina majka, ale teraz- jak probowalem znalezc – d… blada = nie znajduje.
Mam tez gdzies w domu przepis na nalewke na ziarnkach kawy i pomaranczy.-tyle ze z pewnoscia nie zapisalem autora- co znow moze drake wywolac he he26 lutego 2005 at 20:12 #42745KatarzynaParticipantA nie móg³by¶ 'zapodaæ’ tego przepisu? Brzmi bardzo smakowicie!
28 lutego 2005 at 11:54 #42770MariuszParticipantnalewka jest pyszna rzeczywiscie. niestety- zaraz wyjezdzam w delegacje- wroce dopiero w srode- wtedy bede mogl poszukac i wam podam.
4 marca 2005 at 12:46 #42780MariuszParticipantOto obiecany przepis. Nie moglem go znalezc, bo sie opkazalo, ze nazywa sie to Likier a nie nalewka. Zastrzegam, ze przepis nie jest mojego autorstwa, niestety, mam, go z czasow, kiedy zbierajac przepisy nie zaznaczalem sobie ani zrodla, ani autora.
Likier pomarañczowo-kawowy
1 pomarañcza, 350 g cukru, 250 ml wody, 40 g kawy w ziarnkach, 500 ml spirytusu 95 proc.
Pomarañczê sparzyæ i osuszyæ. Ostrym koñcem no¿a zrobiæ w pomarañczy kilkadziesi±t naciêæ. W naciêcia w³o¿yæ ziarenka kawy. Pomarañczê nadzian± kaw± umie¶ciæ w s³oju.
Zagotowaæ wodê i rozpu¶ciæ w niej cukier. Do ciep³ego roztworu cukru wlaæ spirytus.
Pomarañczê zalaæ spirytusem z cukrem i odstawiæ na 6 tygodni do macerowania.
Zlaæ nalew znad pomarañczy, przefiltrowaæ przez bibu³ê i przelaæ do butelek. Odstawiæ na 3 miesi±ce.4 marca 2005 at 14:21 #42784KatarzynaParticipantAle¿ to wygl±da smakowicie! Mo¿na w alkoholizm wpa¶æ!!! 😀
4 marca 2005 at 15:06 #42785MariuszParticipantZapomnialem dodac pare moich uwag do tego przepisu. Otoz nie udalo mi sie calej ilosci kawy wpakowac w pomarancze – ile wlazlo to wlazlo, reczte wsypalem do sloja. A dodatkowo, moj sloj ma taki otwor, ze pomarancza w calosci by nie wlazla, zatem juz na poczatku ja przekroilem na pol.
5 marca 2005 at 16:02 #42789KatarzynaParticipantMarinik, przepraszam, ale co to znaczy: "zlaæ nalew znad pomarañczy"? Bo przymierzam siê do zrobienia tej nalewki i nie jestem pewna, czy ten fragment rozumiem. Czy to znaczy po prostu, ¿eby zlaæ p³yn?
Pozdrawiam
B.7 marca 2005 at 10:47 #42885MariuszParticipanttak tak – to oznacza po prostu oddzielenie czesci stalych (kawy i pomaranczy) od plynu.
Kawa nadaje sie do wyrzucenia, ale juz wnetrze pomaranczy da sie spalaszowac – he he – upic sie nim mozna jak pomarancza duza.9 marca 2005 at 15:21 #42965majaParticipantmarnik! jeste¶ ¶wietny o podobny przepis mi chodzi³o tylko zamiast pomaranczy cytryna ..robiê oba :laugh:
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.