Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek serowy z malinami

Składniki:

  • 260 g cukru,
  • 230 g masła,
  • 300 g mąki,
  • 5 jaj,
  • 1 białko,
  • 750 g chudego zmielonego twarogu,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 1 op. budyniu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 75 g kaszy manny,
  • 450 g malin 

    Sposób przyrządzenia:
      Z 80 g cukru, 150 g masła, mąki i 1 jaja zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 15 minut, wyjąć z piekarnika. Temperaturę zwiększyć do 200°C. Pozostałe jaja rozdzielić. Twaróg wymieszać z resztą cukru, żółtkami, skórką i sokiem z cytryny. Pozostałe masło roztopić, ostudzić i dodać do sera. Następnie dodać kaszę manną wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, a na koniec białka ubite na sztywną pianę i przebrane maliny. Masę wyłożyć na kruche ciasto, placek piec ok. 30 minut. 

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *