Ciasta na szybko i te bardziej pracochłonne. Ale wszystkie wyśmienite i smaczne. Czekoladowe ciasto Beaty. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz: gorzkiej czekolady, masła, jajek oraz mąki.
Składniki:
- 60 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 250 g cukru
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wrzucić masło.Dodać do niego czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.Wówczas zestawić rondelek do ostudzenia.W między czasie do miski wbić żółtka.Wsypać do nich cukier i razem utrzeć na puszystą masę.Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo czekoladowa masę.Gdy składniki się połączą na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Gotowe ciasto przelać o brytfanny.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 11