Składniki:
- 1 szkl. kaszy gryczanej
- 30 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 jajka
- ½ szkl. oleju
- ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
- ½ tartej bułki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać wodą i odstawić na cała noc aby namokły.
Następnego dnia grzyby odcedzić a powstały wywar z moczenia doprowadzić do wrzenia.
W między czasie kasze wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem po czym zalać ja gorącym wywarem.
Trzymać na małym ogniu do miękkości kaszy.
W między czasie na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Miękką kaszę odstawić do ostygnięcia po czym dodać do niej grzyby raz cebulę.
Całość wymieszać, wbić jajko i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Z powstałej masy formować kotlety, które obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Liczba porcji: 6