Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spód do mazurka

 

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 kostka masła
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany

Sposób wykonania:

  1. Do przesianej mąki dodać przetarte przez sito żółtka, cukier oraz sól.
    Wymieszać po czym dodać masło i razem całość posiekać.
    Wówczas zagnieść ciasto, lecz nie wyrabiać go- nie musi być ono gładkie.
    Gdyby składniki były zbyt suche można dodać trochę śmietany aby lepiej się połączyły.
    Gotowe ciasto owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie uformować mazurki, które piec w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni aż osiągną złoty kolor.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *