Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura owocowa z rumem i orzechami

 

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • 1 kg cukru żelującego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki rumu
  • garść lekko pokruszonych  orzechów

Sposób wykonania:

  1. Owoce dokładnie oczyścić po czym odsączyć na sicie z nadmiaru wody.
    Wówczas przełożyć je do garnka i zasypać cukrem po czym odstawić na 24 godziny pod przykryciem.
    Po tym czasie Zagotować owoce na małym ogniu i trzymać około 5 minut.
    Następnie dodać rum, orzechy oraz sok wyciśnięty z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i gorące jeszcze konfitury przełożyć do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *