Łatwy do wykonania przepis na chleb. Osobiście byłem przekonany że drożdżowy to wyższa szkoła jazdy ale okazała się że jest on łatwy, w miarę szybki oraz bardzo smaczny co jeszcze zwiększa satysfakcje.
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- drożdże 15g lub paczuszka drożdży instant
- 400 ml wody
- mąka do posypania stolnicy i blachy do pieczenia
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą suche składniki (jeśli używamy świeżych drożdży lepiej je roztworzyć w wodzie. Dodajemy wodę. Wyrabiamy około 5 minut – w robocie na niskich obrotach mniej więcej ten sam czas.
Lekko wyrobione ciasto należy umieścić w misce przykryć czystą ściereczką aby wyrosło umieszczamy je w ciepłym miejscu – zależnie od temperatury proces rośnięcia ciasta powinien trwać minimum 1,5 godziny, powinno ono co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką powierzchnię roboczą i lekko wyrabiamy przez 2-3 minuty, formujemy podłużny bochenek tak aby podstawy w cieście „szew” umieścić pod spodem bochenka.
Pozostawiamy uformowany bochenek do ponownego wyrośnięcia około 40 minut do godziny. Można w tym czasie chleb lekko ponacinać na powierzchni.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Pieczemy chleb na posypanej mąką blasze przez 35 minut.
Upieczony chleb pozostawiamy do ostygnięcia przez około pół godziny.