Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rambutan  przygotowanie do spożycia

  • Rambutan jest uprawiany w Tajlandii, Malezji, Filipinach i Australii. Występują w odmianie czerwonej i żółtej (malezyjska). Kupując owoce rambutan wybieramy owoce o jasnoczerwonej skórce. Lekkie żółte i pomarańczowe przebarwienia są dopuszczalne. Nie należy kupować owoców o poczerniałej skórce i „włosów”.  Owoce rambutanu są bogate w witaminy C, w miedź, magnez, potas, wapń, żelazo.

 

  •  Układamy owoc na deseczce do krojenia i używając ostrego noża nacinamy skórkę owocu.

 

 

 

 

 

 

  • Delikatnie odłupujemy palcami skórkę owoców podobnie jak obieramy skorupkę jajka.

  • Miąższ owocu przecinamy nożem i usuwamy pestkę.
  • I tak uzyskujemy doskonały w smaku czysty miąższ owocu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *