Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Izraelskie ciasto likierowe

Składniki:


• 4 jajka
• 1 1/2 szklanki cukru
• 10 dag margaryny
• 5 łyżek kakao
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 łyżki likieru (np. pomarańczowy)
do przygotowania formy:
• 1 łyżka margaryny
• 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:
Zagotować 5 łyżek wody, stopić w niej margarynę, dodać kakao, cukier żółtka. Białka ubić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz pianą dodawać chłodną masę czekoladową. Wlać likier.
Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *