Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pączki holenderskie

Składniki:
• 3 pełne szklanki mąki
• pół szklanki cukru
• pół szklanki ciepłego mleka
• 5 – 6 dag drożdży
• 6 łyżek masła
• łyżka stopionego masła
• 2 jaja
• skórka otarta z cytryny i pomarańczy
• 3/4 szklanki rodzynek
• pół szklanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
• 2 łyżki rumu
• sól
• 1 l oleju do smażenia
• cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jaja i masło wyjąć z lodówki. Rodzynki sparzyć, osączyć, włożyć do miseczki, zalać rumem.
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z letnim mlekiem, zostawić w ciepłym miejscu.
Jajka starannie utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać po łyżeczce miękkie masło i po ćwierć łyżeczki skórek otartych z cytrusów. Lekko ogrzaną mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać.
Do ubitych jaj wlać drożdżowy rozczyn i, starannie mieszając, stopniowo wsypywać mąkę.
Wyjąć ciasto na stolnicę i przez 10 – 15 minut dokładnie wyrabiać, po czym włożyć do miski, przykryć ściereczką, zostawić w cieple, by wyrosło.
Następnie dodać rodzynki z rumem i smażoną skórkę pomarańczową, ponownie wyrabiać przez 5 – 10 minut.
Ciasto lekko posmarować stopionym masłem, przykryć miską i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi swoją objętość, lekko zwilżonymi dłońmi odrywać po kawałku, formować małe kulki i układać na ściereczce posypanej mąką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej w garnku, wkładać po kilka pączków i smażyć na średnim ogniu.
Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *